Nickerie.Net, maandag 22 juni 2009


TOHD: Lijk Detimo is verplaatst

19/06/2009

Nieuw-Nickerie - Het is voor de Technische Opsporing en Herkenningsdienst (TOHD) van het Korps Politie Suriname (KPS) overduidelijk dat iemand geprobeerd heeft het onderzoeksteam dat belast was met het onderzoek van de moord op Carlos Detimo, op een verkeerd spoor te brengen. De zaak waarbij de agent derde klasse Detimo is overleden tijdens een schietincident met collega-agenten, is woensdag in Nickerie voor het eerst in behandeling genomen. Politieman RM wordt aangemerkt als de moordenaar van zijn collega. Rechter Robby Rodrigues heeft de leden van het TOHD belast met het onderzoek gehoord. Voor hen is het overduidelijk dat er veranderingen zijn gebracht op de plaats waar het lijk van Detimo is aangetroffen.

De positie van het lijk, de plaats waar de patroonhulsels zijn gevonden en andere sporen op het ontzielde lichaam komen niet overeen met het verhaal dat RM heeft verteld bij een reconstructie. De getuigen hebben beschreven hoe zij het plaatsdelict hebben aangetroffen en vastgelegd op de foto. Detimo heeft schotverwondingen opgelopen.

En van de kogels heeft zijn hart geperforeerd. Het lijk van Detimo lag op zijn rug met de benen gekruist. En hand lag boven zijn hoofd en de ander langs zijn lichaam. Er zijn sleepsporen aan zijn kleding en punt van zijn schoenen gevonden. Ook de trui die hij aanhad, is gescheurd. Waar het lijk lag, is een kleine bloedvlek aangetroffen en drie patroonhulzen; n aan de linkerkant en twee rechts van het lijk.

De TOHDers hebben systematisch aangegeven waarom ze vinden dat er is gemanipuleerd met het plaatsdelict. Over de kleine bloedvlek zeggen zij dat als iemand een kogel krijgt dwars door zijn hart, hij heel veel bloed verliest. Dus zou de bloedvlek veel groter moeten zijn. De positie van het lijk is volgens de getuigen te netjes geregeld voor iemand die door een schotverwonding op de grond valt. Het is volgens hen onmogelijk dat de persoon zijn been gekruist zou zijn. Door de sleepsporen is het voor de getuigen duidelijk dat het lijk is verplaatst.

Een ander punt zijn de patroonhulzen die naast het lijk zijn aangetroffen. Het wapen waarmee er op het slachtoffer is geschoten, heeft een rechtse uitwerp. Dat betekent dat na het afschieten van een kogel, de huls via een opening aan de rechterzijde het wapen wordt uitgeworpen. RM heeft bij de reconstructie verklaard dat hij de verdachte schuins van voren heeft geschoten. Vanuit deze positie is het haast onmogelijk dat de kogelhulzen naast het slachtoffer terechtkomen.

Rechter Robby Rodrigues heeft na het verhoor van de twee getuigen de zaak uitgesteld naar 22 juli. Op die zitting zal hij een aantal politieagenten als getuigen horen. Detimo liet het leven in het weekend van 18 oktober 2008 in een actie waarbij het slachtoffer verwikkeld bleek te zijn in een drugstransport van de Henarpolder (Nickerie) naar Paramaribo. Het incident vond plaats tijdens een patrouille van de gewestelijke politie na een tip die zij binnenkregen. Detimo zou hard zijn weggereden toen hij zijn collegas zag. Hij is op de hielen gezeten en bracht uiteindelijk zijn voertuig tot stilstand. Toen hij probeerde te voet verder te vluchten, zou hij dodelijk zijn geraakt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics