Nickerie.Net, maandag 22 juni 2009


Boeren Van Drimmelenpolder raken achter op inzaaischema

Beta Debidien, 18/06/2009

Nieuw-Nickerie - Rijstboeren in de van Drimmelenpolder ten westen van Nieuw- Nickerie raken achter op het inzaaischema. Ondanks er water wordt gepompt bij het pompgemaal in de Clarapolder, kunnen deze boeren vanwege verstopping in de aanvoerleiding hun arealen niet bevloeien. De boeren zijn er niet over te spreken dat het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) sedert medio mei de hoofdinlaten in alle rijstpolders heeft opengesteld, maar zij hun arealen nog steeds niet kunnen bewerken. Gangapersad Shankar, belanghebbende in de Van Drimmelenpolder gaat dagelijks naar zijn rijstveld, maar ziet geen stijging van het waterpeil.

Dit komt, omdat het water vanwege een enorme verstopping niet kan doorstromen. "Dit is de vierde week dat de inzaai is begonnen, maar wij kunnen nog steeds geen water inlaten" zegt Shankar. De landbouwer is ook niet van plan water te laten pompen in zijn areaal, omdat dat heel duur is. Tractorhouders vragen daarvoor SRD 75 per uur. "Door deze methode toe te passen zullen mijn productiekosten verder gaan stijgen en dat wil ik niet. Ik probeer dit seizoen de kosten te verminderen door zaken zelf aan te pakken".

Coördinator van het ministerie van LVV Regio West, Jagnanan Ganpat, onderkent dat er sprake was van stremming in de doorstroming van het water. De LVV-voorman in Nickerie heeft het aannemingsbedrijf Jiwan belast met de rehabilitatie van de natte en de droge infrastructuur in dat gebied. Het bedrijf is gevraagd om een graafmachine te dirigeren naar de locatie om de verstopping op te heffen. Volgens Ganpat moet het probleem intussen opgelost zijn, waardoor het waterpeil stijgende is in de aanvoerleiding van de series A en F in de Van Drimmelenpolder. "Deze boeren hebben nog ruimte om alsnog in te zaaien", zegt Ganpat.

Tot 13 juni had het ministerie een registratie van 3.000 hectare ingezaaid areaal. De LVV-coördinator verwacht een forse toename van de inzaai in de komende drie weken, omdat het waterprobleem ook op Wageningen is genormaliseerd. "Onze prognose om een totale inzaai van tussen de 26.000 hectare en 27.000 hectare te realiseren blijft overeind", aldus Ganpat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics