Nickerie.Net, maandag 29 juni 2009


Generale voor WK 2010 in Zuid-Afrika geslaagd

G. Mons

JOHANNESBURG - Zuid-Afrika kan terugkijken op een geslaagde generale repetitie voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2010. De organisatie nam de complimenten in ontvangst van FIFA-voorzitter Sepp Blatter naar aanleiding van het toernooi om de Confederations Cup. Er zijn wel wat problemen geweest, maar Blatter is ervan overtuigd dat het organisatiecomitť die voor het WK van 2010 zal kunnen oplossen, meldt persbureau Sapa.

In de strijd tegen BraziliŽ ging Zuid-Afrika pas in de 87e minuut na een strafschop onderuit (1-0). In de finale won BraziliŽ met 3-2 van de de Verenigde Staten, waarmee het land zich winnaar van de Confederations Cup mag noemen.

Het grootste knelpunt was het vervoer van supporters en officials van en naar de speellocaties. Dat was tijdens de Confederations Cup in handen van de locale taxibranche met zijn notoire minibusjes. De invoering van een nieuw, snel openbaar vervoersysteem met reguliere bussen - dat juist met het oog op de grote voetbaltoernooien was ontwikkeld - is in de regio Johannesburg onder druk van de taxi-industrie ook uitgesteld tot nŠ de Confederations Cup.

Wat criminaliteit betreft is er gedurende het toernooi maar ťťn noemenswaardig incident voorgevallen. Spelers van het Egyptische team meldden daags na hun overwinning op ItaliŽ (1-0) dat geld en kostbaarheden waren gestolen uit hun hotelkamer.

Maar volgens diverse Zuid-Afrikaanse media was het niet onwaarschijnlijk dat de Egyptenaren hun overwinning op hun kamers hadden gevierd met prostituees, die vervolgens hun zakken hadden gerold. Van Egyptische zijde wordt dit in alle toonaarden ontkend. Onze jongens zijn allemaal gelovige moslims, die doen zoiets niet, stelde het hoofd van de Egyptische delegatie, Mahmoud Taher.

Blatter is ook lovend over de Zuid-Afrikaanse fans, die ruimschoots en enthousiast aanwezig waren op de tribune.Het duurde echter wel even voordat het volk werd gegrepen door de voetbalkoorts. De FIFA heeft in de eerste speelronde ongeveer zeventigduizend gratis kaartjes uitgedeeld om de stadions vol te krijgen. Vooral in meer afgelegen speellocaties als Rustenburg vertoonde het stadion in de eerste ronde veel lege plekken.

Ook sportief gezien heeft Zuid-Afrika het best goed gedaan: Bafana Bafana ('voorwaarts, voorwaarts') wist de halve finale te bereiken. In de strijd tegen BraziliŽ ging Zuid-Afrika pas in de 87e minuut na een strafschop onderuit (1-0). De scepsis die bij veel Bafana-supporters heerste over de stoÔcijnse, gebrekkig Engels sprekende bondscoach Joel Santana (afkomstig uit BraziliŽ) is hiermee deels weggenomen.

Het nationale team is gegroeid in het toernooi, al hadden plaatselijke supporters toch graag wat meer doelpunten en overwinningen gezien. ,,Vergeleken met vijf jaar geleden zijn ze wel absoluut beter gaan spelen'', meent Joseph Mokoena, een 51-jarige voetbalfan uit Heidelberg. ,,Waar ze nu aan moeten gaan werken is het afmaken, het scoren van de goals.''

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Nederlands Dagblad

29-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics