Nickerie.Net, maandag 29 juni 2009


Nationaal Archief Suriname krijgt digitale versie Koloniale Verslagen

Lorenzo Irion, 27/06/2009

Paramaribo - Het Nationaal Archief Suriname (NAS) krijgt een digitale versie van de Koloniale Verslagen over Suriname. Deze versie wordt ook op internet geplaatst voor gebruikers. Daarnaast krijgt het Archief een geautomatiseerde bezoekersadministratie.

Voor deze ontwikkelingen ondertekende NAS een samenwerkingsovereenkomst met Amriet Consultancy (Amcon) gistermorgen op de locatie van NAS aan de Doekhieweg. De samenwerking houdt in dat het Consultancy bureau van directeur Dew Baboeram de financiŽle en andere uitvoerbare verantwoordelijkheden neemt. "Elke pagina wordt gescand en de tekst wordt omgezet in een word bestand . Die bevatten fouten en elk woord moet gecontroleerd worden. Alle cijfers worden handmatig ingebracht in die database om overbreng fouten te voorkomen", geeft Baboeram dWT een schets van de totstandkoming van de digitale encyclopedie.

Daarna worden de gegevens per categorie geanalyseerd, waarvan er statistieken worden gemaakt en in publicaties gebonden die in 30 tot 40 delen zullen verschijnen. Met deze publicaties die verkrijgbaar zullen zijn, hoopt Amcon het geÔnvesteerde bedrag van euro 362.000 terug te verdienen. De oplage zal ongeveer 200 per serie zijn, en een exemplaar zal 75 euro kosten. Ook verwacht Baboeram opbrengsten uit het internetbezoek.

Voor internetgebruik van de encyclopedie hoeft de gebruiker niet te betalen als hij inlogt via het NAS en de Anton de Kom universiteit. Een gratis exemplaar van het boekwerk kregen het NAS, de universiteit en het Lala Rookh Centrum. "Het geautomatiseerde bezoekersbestand heeft tot doel het bijhouden van de gegevens over wie het archief allemaal bezoeken, welke vragen zij hebben en hoe aan hun geconstateerde behoeften te voldoen. Het gaat om professionalisering van onze diensten naar de samenleving toe", voegt Asha Ammersing, lid van het Management Team van NAS, toe.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics