Nickerie.Net, dinsdag 07 juli 2009


Peter Van Haperen eerder ontmaskerd als meesteroplichter

AMSTERDAM - Hoe betrouwbaar is Peter van Haperen? De Nederlandse ex-militair dook deze week op in Suriname om een ontlastende verklaring af te leggen voor Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden, die plaatsvonden in 1982.

De Nederlandse 'ex-militair' dook deze week op in Suriname om een ontlastende verklaring af te leggen voor Desi Bouterse in het proces rond de Decembermoorden, die plaatsvonden in 1982. (Foto ANP)

Dezelfde Peter van Haperen blijkt drie jaar geleden in het televisieprogramma Tros Opgelicht?! te zijn ontmaskerd als nepadvocaat die in het Spaanse Benidorm Nederlandse pensionado's tienduizenden euro's afhandig maakte. Defensie zegt de man niet te kennen.

Het proces tegen Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden werd vorige week op verzoek van de verdediging stilgelegd om de nieuwe getuige in de gelegenheid te stellen zijn verklaring af te leggen bij de rechter-commissaris.

Dat gebeurde gisteren, maar Van Haperen vertelde journalisten een dag eerder al te weten dat de vijftien vermoorde tegenstanders van het militaire regime een coup zouden hebben beraamd. Zij werden op 8 december 1982 vermoord.

Van Haperen verklaarde verder in de jaren tachtig werkzaam te zijn geweest bij de Nederlandse militaire inlichtingendienst. Volgens hem waren Nederland, België en de Verenigde Staten indertijd betrokken bij de invasieplannen in Suriname. De oud-militair was zelf betrokken bij een coup die vanuit Amsterdam onder leiding van advocaat André Haakmat werd voorbereid door het verzetscomité Herstel Democratie Nu.

Dat zegt althans de voormalige huurling Rende van de Kamp, die begin jaren tachtig Haakmat zijn diensten aanbood. ''Het verhaal was dat een Nederlandse officier van het korps commando's een vliegtuig van defensie zou kapen. Een groep van gedeserteerde commando's, huurlingen en Surinaamse vrijwilligers zou daarmee naar Suriname vliegen en boven Paramaribo met de parachute worden gedropt,'' vertelt Van de Kamp, die indertijd net uit Libanon kwam. ''Een idioot plan.''

Van de Kamp werd uitgenodigd om in een Surinaams eethuis in Amsterdam-West kennis te komen maken met de officier. Dat bleek Peter van Haperen te zijn. ''Ik vertrouwde hem niet,'' herinnert Van de Kamp zich. ''Het was nog vroeg in de ochtend en hij dronk het ene glas whisky na het andere. Hij was in uniform, maar ik vond zijn haren te lang voor een commando. Het klopte niet.''

Haakmat stelde Van Haperen voor als 'de bevrijder van Suriname'. Van de Kamp: ''Van Haperen heeft daadwerkelijk mensen getraind in de buurt van Assen en op Texel. Het comité schraapte in de tussentijd 300.000 gulden bij elkaar voor de aankoop van wapens en uniformen. Van Haperen is er met dat geld vandoor gegaan. Dat was het laatste dat ik van hem gehoord heb, tot hij drie jaar geleden in Tros Opgelicht?! opdook. Ik herkende hem meteen.'' (P. MEERSHOEK)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Parool

07-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics