Nickerie.Net, vrijdag 10 juli 2009


Nickeriaanse moslimgemeenschap neemt voortouw voor nationale vrije dag Ied Ul Adha
Geplaatst: 09/07/2009

Nickerie -  Tijdens een bijeenkomst in de conferentiezaal van Hotel Concorde, heeft de Nickeriaanse moslimgemeenschap aangegeven dat Ied Ul Adha een nationale vrije dag moet worden. Initiatiefnemer Reinier Taus zegt dat dit Islamitisch offerfeest een dusdanige plaats verdient binnen de Surinaamse gemeenschap. Hij zei dat zij reeds 1.500 handtekeningen hebben verzameld in Nickerie. Dit betekent dat de roep naar een nationale vrije dag steeds aan het groeien is onder de moslimgemeenschap.

Er zijn volgens Taus reeds brieven gestuurd naar de regeerders van het land, waarin zij duidelijke toelichting hebben gegeven waarom zij deze dag als een algemene vrijdag verklaard willen zien. De bijeenkomst was bedoeld om van de gelegenheid gebruik te maken en diverse meningen kenbaar te maken.

Taus vindt het een rechtvaardige zaak, waaraan geen enkele twijfels kleven. In twee dagen tijd heeft de moslimgemeenschap van Nickerie het zover kunnen krijgen dat zij een breder draagvlak hebben kunnen creŽren. Een vier man sterke panel heeft steeds vragen beantwoord die gesteld werden omtrent het verzoek tot een nationale vrije dag. Zo is aangehaald dat op de dag van het offerfeest er niet 100% wordt gewerkt. Mensen lopen de moskeeŽn af en gaan dus eerder van het werk om op zoek te gaan naar vlees.

Diverse moskeevoorgangers van Nickerie hebben ruggespraak gehouden met hun leden die allen achter het standpunt staan om van Ied Ul Adha een nationale vrije dag van te maken. Tijdens deze dag is het wenselijk dat zij over veel mankracht beschikken om de slachting zo hygiŽnisch en effectief mogelijk uit te voeren.

Er werd gerefereerd aan het IUA Seminar dat eerder in Nickerie werd gehouden waar o.a. de aspecten hygiŽne en voedselveiligheid aan de orde waren gekomen. Dit houdt dan in dat om te komen tot maximale uniformiteit en standaardisatie het gewenst is dat meer mensen ter beschikking zijn bij de slachtingen. Nu deze dag nog geen nationale vrije dag is, zijn er minder mensen die kunnen assisteren daar zij soms moeilijk vrij kunnen krijgen van hun werk om naar hun moskee te gaan.

De moslimgemeenschap kijkt reikhalzend uit naar wat de regering met hun verzoek zal doen. Zij zijn ervan overtuigd dat er haast geen nadelen te bespeuren zijn om het verzoek af te wijzen. Er zal verder getracht worden om ook in de andere districten te gaan voor het verbreden van het draagvlak dat uiteindelijk een landelijk karakter zal moeten dragen.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

10-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics