Nickerie.Net, maandag 13 juli 2009


Melvin Bouva: ‘Ik ben geen verrader’

Ivan Cairo, 13/07/2009

Paramaribo - Dat ex-voorzitter van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP), Melvin Bouva, zijn intrede in de politiek zou doen, stond voor velen als een paal boven water. Het was slechts een kwestie van tijd. Maar dat hij de eerste schreden in de nationale politiek via de controversiële Nationale Democratische Partij (NDP) van moordverdachte Desi Bouterse zou doen, was een complete verrassing. "Het is een bewuste keus gebaseerd op mijn persoonlijke ambities en de ideologie en toekomstvisie van de NDP", zegt de kersverse politicus.

Vanuit coalitiekringen kwamen teleurgestelde reacties en slingerde een enkeling het woord 'verrader' richting Bouva. Maar een verrader voelt hij zich allerminst. Dat zou hij pas wanneer hij zijn politieke ideologie zou verloochenen. "Maar dat heb ik niet gedaan. Die staan nog recht overeind", zegt Bouva overtuigd. "Ik ben geen verrader. Ik blijf me inzetten voor Suriname. Ik ben dezelfde Melvin Bouva met dezelfde idealen en talenten".

Melvin Bouva, die vriend en vijand heeft verrast met zijn lidmaatschap van de Nationale Democratische Partij.-dWT foto / Stefano Tull .

Bouva gaat de politiek in om een bijdrage te leveren aan de nationale eenheid. De scheidslijnen in de politiek zijn veel te scherp en staan nationale opbouw in de weg. Volgens hem zal alleen nationale eenheid een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het land. Daadkrachtig politiek leiderschap zal hierin het voortouw moeten nemen.

Goed overwogen keus

Dat hij zich aansluit bij een politieke partij die geleid wordt door een van meervoudige moord verdachte politicus heeft Bouva bij het doen van zijn keus ook in overweging genomen. Hij heeft daar echter geen doorslaggevend gewicht aan toegekend. Want, de NDP is veel meer dan Bouterse alleen. "De NDP wordt ingevuld door meer mensen dan Bouterse alleen. Je staat er versteld van hoeveel jonge intellectuelen daar rondlopen. Het is trouwens niet Desi Bouterse die hem naar de partij heeft gehaald. De drive van de jongeren heeft me geprikkeld om aan te sluiten", verklaart hij. De moordverdenking van Bouterse buiten beschouwing gelaten, vraagt Bouva zich af hoe het te verklaren is dat het aantal stemmen dat in 2000 op Bouterse is uitgebracht in 2005 met ruim 7000 naar ruim 18.000 steeg. Bij president Ronald Venetiaan daalde het aantal met ongeveer duizend stemmen naar 21.000.

Volgens hem blijkt Bouterse ondanks de controverses rond zijn persoon toch grote delen van de samenleving bijeen te krijgen. Dit is volgens Bouva een voorwaarde om te komen tot nationale eenheid. "Hij (Bouterse) schijnt de enige politieke leider te zijn die zoveel mensen in 1 partij weet te binden, en dat zegt toch wel wat". Op de vraag of de politiek die Bouterse steeds heeft verkondigd geen 'rookgordijn' is om zijn enge belangen te dienen, stelt Bouva, niet die indruk te hebben. "Het is mij nog niet gebleken dat wat hij zegt, een rookgordijn is".

Bouva keek al twee jaar rond aan welke politieke partij hij zijn krachten zou geven. De wijze waarop parlementariërs van de NDP zich profileren, sprak hem ook aan. Vanuit de coalitie en met name de NPS zou ook zijn gelonkt. "Ze hebben me niet kunnen interesseren en overtuigen, me daar aan te sluiten". DOE was ook een optie maar de christen-democratische inslag van de partij vindt Bouva een te smalle basis om nationale doelen te realiseren. "De ideologie gebaseerd op bijbelse principes is goed, maar Suriname is een multireligieuze en multiculturele samenleving en zou je de belangen van het totale volk op een andere wijze moeten aanpakken. Ook de atheïsten zou je moeten kunnen aanspreken", redeneert de NDP'er.

Jong en nieuw leiderschap

Vernieuwing en verjonging van het politiek leiderschap is ook waar Bouva voor gaat. Hij vindt het frappant dat in Suriname nog steeds mensen van rond de onafhankelijkheid in 1975 en de militaire staatsgreep van 1980 onder wie Bouterse, politiek nog steeds de dienst uitmaken. In Nederland is al lang een andere generatie politici aan de macht, stelt hij. Tijdens een oriëntatiereis naar Nederland waar hij een ontmoeting had met leiders van het Instituut voor Multi-partijen Democratie (IMD) waarin ook de jongerenleiders van de grootste politieke partijen van Nederland zitten, besefte Bouva dat het belangrijk is dat jonge leiders openlijk uitkomen voor hun politieke kleur en politieke ideologie. Het is van belang dat jongerenleiders vroegtijdig een keuze doen die het best aansluit bij de belangen van het land en de idealen van zichzelf. "Voor mij is dat de Nationale Democratische Partij geweest".

'Ondankbaar'

Geluiden als zou hij naar de regeringscoalitie die hem in bepaalde functies heeft benoemd 'ondankbaar' zijn, wuift hij weg. "Ik heb met m'n stap ook willen aantonen dat 'niet omdat jij me benoemt, ik jouw partij moet aanhangen'. Ik ben benoemd op basis van m'n kwaliteiten. Ik hoop dat dit een voorbeeld is; je politieke kleur moet geen rol spelen om benoemd te worden. Mensen hadden verwacht dat ik naar de NPS zou gaan, maar dat no law mi, dat no siki mi", stelt Bouva met betrekking tot zijn benoeming als ambassadeur in het kader van de Millennium ontwikkelingsdoelstellingen (MDG).

Uitwaaistrategie

Bouva's intrede in de actieve politiek evenals andere jeugdvertegenwoordigers zoals Ferranto Dongor en Jaya Jarvis is een min of meer vooraf afgesproken zaak. Dongor sloot zich aan bij DOE, Jarvis bij de NDP en voormalig Caricom Jeugdambassadeur Manorath bij Nieuw Suriname. In eerste instantie werd overwogen een politieke partij gericht op jongeren op te richten. Een andere optie was ook dat alle betrokkenen zich massaal zouden aansluiten bij een specifieke politieke partij om vandaar uit te trachten vernieuwing en verandering te brengen in de politiek. Uiteindelijk is besloten om dat via verschillende politieke partijen te doen, zegt de ex-voorzitter van het NJP.

Decembermoorden

Ook over het 8 decembermoordenproces heeft Bouva een mening. In tegenstelling tot hoofdverdachte Bouterse ziet hij het proces niet als een politieke heksenjacht, maar als een puur juridische en justitiële aangelegenheid. Wel vindt hij dat deze kwestie de ontwikkeling van het land al te lang in gijzeling heeft gehouden. "Ik sta met mijn gezicht naar de toekomst en stap over deze zaak heen". Betrokkenen zullen wel de consequenties moeten trekken uit de uitspraak die de rechtbank in de decembermoordenzaak zal doen. Volgens Bouva is de kwestie-decembermoorden geen politieke issue bij het merendeel van de jongeren. Die kijken naar de toekomst en willen ontwikkeling.

Beter doen

Op de vraag of hij zich bewust is van de verwoestende financieel-economische en sociaal-maatschappelijke track record van de NDP en andere partijen in de Megacombinatie tussen 1996 en 2000, die weer aan de macht willen komen, antwoordt Bouva de overtuiging te hebben dat deze partijen willen afmaken wat toen is onderbroken en het zelfs beter willen doen. "Ik voel de drang dat ze het beter willen doen en daar wil ik een bijdrage aan leveren. Zijn directe ambitie is om als assembleelid gekozen te worden, maar hij mikt erop ooit voorzitter van De Nationale Assemblee te worden. Hij gelooft wel de kwaliteiten te hebben om het parlementaire werk aan te kunnen.

Als prioriteiten ziet hij een gedegen coördinatie van het jeugdbeleid, onderwijsvernieuwing, investering in sportontwikkeling, inzet van de natuurlijke hulpbronnen voor de nationale ontwikkeling en acties gericht op realisering van de MDG's in 2015. De kracht van de NDP als platform om nationale doelen te realiseren, zit volgens Bouva in haar multi-etnische basis en de toegankelijkheid voor jongeren en de gewone man. "In de partij heb je chinezen, hindostanen, blakamans, indianen, armen en rijken, jong en oud, maar vooral jongeren".-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics