Nickerie.Net, donderdag 16 juli 2009


Bouterse houdt medeverdachten op

15/07/2009

Paramaribo - Vertragingen in de strafzaak tegen hoofdverdachte van de Decembermoorden Desi Bouterse houdt medeverdachten die al zijn uitgevraagd door de Krijgsraad langer in de verdachtenbank. Ex-hoofd van de Nationale Voorlichtingsdienst, Dick de Bie, wacht nu al enkele maanden en kreeg maandag gezelschap van oud-minister Winston Caldeira. Ook het feit dat in het proces tegen andere verdachten getuigen die in het buitenland wonen nog gehoord moeten worden, zorgt voor vertraging.

Daarnaast had onder andere de advocaat van verdachte Edgar Ritfeld gevraagd dat het Openbaar Ministerie (OM) bepaalde getuigenverklaringen mede op grond waarvan zijn cliënt als verdachte is aangemerkt, produceert. De grootste vertragingen zijn echter in de zaak tegen Bouterse opgetreden. Al bij het begin bombardeerde zijn advocaat de Krijgsraad met een reeks van preliminaire excepties en wrakingsvoorstellen. Ook ziekte van deze jurist heeft voor stagnatie gezorgd en is op zijn verzoek de behandeling van de zaak tegen de hoofdverdachte terugverwezen naar de rechtercommissaris om een uit Nederland overgekomen getuige te horen.

Desi Bouterse op 25 februari 2007 tijdens een ontmoeting met jongeren in Ocer. Op deze bijeenkomst betuigde de voormalige legerleider spijt voor de moorden onder het militaire regime gepleegd op 8 december 1982. Dit heeft een strafproces echter niet kunnen voorkomen en nu wordt hij ervan beschuldigd dit proces te ‘vertragen’.-dWT archief .

Dat verhoor heeft ondertussen plaatsgevonden, maar het is nog onduidelijk wanneer de Krijgsraad het proces tegen Bouterse hervat.Ofschoon er in de zaak van voornoemde medeverdachten geen getuigen meer gehoord hoeven te worden en ook zij al door de rechtbank aan de tand zijn gevoeld, kan het onderzoek ter terechtszitting nog niet worden afgesloten. Hierdoor kan het OM nog geen requisitoir houden en het pleidooi van advocaten ook niet beginnen.

Mede op verzoek van de vervolging heeft de Krijgsraad maandag opnieuw het verzoek van de verdediging van Caldeira om zijn zaak zo snel mogelijk af te ronden, afgewezen. Auditeur-militair Roy Elgin voerde aan, dat de verdachten samenspanning tot moord of uitlokking van moord ten laste is gelegd en het OM daarom pas wanneer het onderzoek ter terechtszitting tegen alle verdachten is afgesloten, haar requisitoir wil houden.Het verhoor van Ritfeld als verdachte wilde de Krijgsraad ondanks het verzoek van zijn advocaat niet aanvangen omdat de rechtbank ook inzage wil hebben in de getuigenverklaringen waar het OM in de tenlastelegging naar verwijst.

Naar verluidt zouden tien personen destijds verklaringen tegenover de Nederlandse Juristen Commissie Mensenrechten (NJCM) hebben afgelegd als zou Ritfeld samen met een andere militair de veroordeelde legerofficier Soerindre Rambocus uit de cel in het Memre Boekoe Kazerne hebben gehaald en overgebracht naar Fort Zeelandia in de nacht van 7 op 8 december 1982. Rambocus is één van de vijftien mannen die toen in het fort zijn doodgeschoten.

Krijgsraadpresident Cynthia Valstein-Montnor gaf aan, dat de rechtbank alle begrip heeft voor de verdachten die duidelijkheid willen hebben over hun positie en niet langer in het ongewisse willen blijven. Maar omdat ze voor hetzelfde vergrijp als de hoofdverdachte zijn gedagvaard zal worden gewacht met individuele afronding van hun zaak. Het is geen apart gepleegd feit, stelde de rechter. In de zaak tegen Ritfeld heeft de auditeur-militair tot 7 augustus de gelegenheid de opgevoerde getuigenverklaringen te produceren.

Elgin zegt nu via de “formele” weg de bedoelde stukken te zullen opvragen in Nederland. In de rechtszaal kwam naar voren dat Ritfeld, een ex-luitenant, daags na de decembermoorden zijn ontslag uit het Nationaal Leger heeft aangevraagd. De verklaring van toenmalig legerleider Bouterse dat de omgekomen vijftien verdachten op de vlucht waren doodgeschoten, vond hij ongeloofwaardig en wilde hij niet met dat gewelddadig incident geassocieerd worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics