Nickerie.Net, maandag 20 juli 2009


Oogmissie van Alcon past moderne ingrepen toe in Nickerie

20/07/2009

Nieuw nickerie - Een achttien man tellende missie heeft de afgelopen vier dagen in Nickerie oogoperaties verricht, gebruikmakend van moderne apparatuur. Bij ruim 250 patiŽnten met oogproblemen, werden controles en/of ingrepen gedaan in het Dr. Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis. Volgens oogarts Jerrel Pawiroredjo is het de eerste keer dat zo een groot team met vier oogartsen, Nickerie heeft aangedaan.

Operaties werden simultaan uitgevoerd. Het oogheelkundig team heeft bij een vorige missie gebruik gemaakt van een speciaal verdovingsmiddel waarbij de patiŽnt plaatselijke narcose kreeg toegediend. Ditmaal is onder andere een mobiel ultra modern apparaat ingezet, waarbij een cataract operatie met vijftien minuten wordt ingekort en de operatiewond veel kleiner is. Eerder duurde een soortgelijke operatie ruim 45 minuten.

Oogarts Herman Themen stemt tijdens een operatie af met een assistent. Hij zat in de oogmissie die de afgelopen vier dagen via moderne technieken ingrepen deed bij patiŽnten. Ruim 250 personen werden er behandeld.-dWTfoto/Asha Chaturi .

De nieuwe methode wordt bestempeld als vrij uniek in de regio, waarbij oogspecialisten met deze laatste technologie via verpulvering in de ooglens, het materiaal uitzuigen met een speciaal apparaat. Pawiroredjo benadrukt dat de grootste winst een snellere genezing bij patiŽnten is. Ook wordt er veel gewerkt met wegwerpmateriaal. Raul Injoque general manager bij Alcon, fabrikant van deze apparatuur die in de missie is opgenomen, zegt dat deze technologie vrij jong is.

Bij zijn eerder bezoek aan Suriname was aangegeven dat er een behoorlijke behoefte is aan apparatuur voor het verrichten van dit soort operaties. Nu worden gesprekken gevoerd met Frans-Guyana die deze diensten wil gaan afnemen. Alcon wil Suriname als model stellen in het Caribisch gebied om verder te trekken aan marktaandelen. In vergelijking met de voorgaande oogmissies waarbij steeds twee operaties simultaan plaatsvonden, is het nu mogelijk drie patiŽnten tegelijkertijd te opereren. Begin 2010 gaat er opnieuw een oogmissie naar het rijstdistrict.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

20-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics