Nickerie.Net, maandag 27 juli 2009


Suďcidale neigingen bij ongenade gevallen agent

24/07/2009

Nieuw nickerie - “Ik heb mijn leven op het spel gezet om mijn ambtsverplichting uit te oefenen waaraan alle risico's waren verbonden. Ik kon dood zijn gegaan,” zegt agent Ricardo Madiksan in een gesprek met dWT. Hij is na bijkans vijf maanden woensdag voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij is op 25 februari aangehouden en in verzekering gesteld in de kwestie waarbij zijn collega Carlos Detimo is doodgeschoten.

Zijn raadsman Irwin Kanhai wist de rechter te overtuigen dat langer aanhouden van zijn cliënt niet noodzakelijk was. Madiksan is ten laste gelegd dat hij opzettelijk Detimo zou hebben doodgeschoten op 18 oktober vorig jaar. Tijdens een routine actie op die dag was er bij Detimo 51 kilo cocaďne gevonden. “Je gaat nooit van huis met de bedoeling om mensen dood te schieten.” Nare ervaringen heeft Madiksan overgehouden van de vijf maanden in de cel. Door zijn eigen collega's is hij onheus behandeld.

“In de cel werd ik moordenaar genoemd door de mede-arrestanten en bedreigd.” Hij zegt zowel lichamelijk als geestelijk helemaal kapot te zijn. “Er zijn momenten waarbij ik geen zin heb om te leven. Ik wil alleen zelfmoord plegen.” Na het incident heeft de agent nooit hulp gehad van de leiding. “Ik en mijn gezin hebben begeleiding nodig.” Hij maakt zware tijden mee. Voorlopig is de agent buiten functie gesteld en heeft hij geen inkomen. “Wij leven van de bijstand van mijn ouders.” Madiksan is radeloos over hoe verder. Bij de bank heeft hij drie leningen die moeten worden afgelost.

De in ‘ongenade’ gevallen agent is ook uitgemaakt voor drugsdealer. “Indien ik in drugs zou handelen, zou ik niet in een huis van mijn ouders wonen. Mijn salaris is niet toereikend om een huis te kopen.” Ellison France, de vrouw van Madiksan, zegt dat de hele omgeving nu een andere kijk op hen heeft, “want je krijgt te horen dat je man een drugsdealer is.” Net als haar man gaat ze gebukt onder de sociale druk. “Wij worden afgestoten door de gemeenschap. Wij hebben geen zin om ergens te gaan.” Voor het heel gezin is het moeilijk. De schoolprestaties van hun twee zonen van 14 en 7 jaar zijn achteruitgegaan sinds het voorval. Slapeloze nachten heeft elk lid van het gezin gehad.

Madiksan is door de hele situatie rustig geworden. France zegt dat zij er een trauma aan heeft overgehouden. “Onze kinderen vragen steeds aan hun vader om niet meer weg te gaan. Zij leven in vrees.” Ook de familie verstoot ze. Madiksan zelf vindt dat hij goed heeft gehandeld en zijn werk heeft gedaan. Hij haalde ook de uitspraak van de justitieminister aan dat hij grensoverschrijdende criminaliteit wil bestrijden. In deze case, zegt de landsdienaar, wordt de bestrijder bestreden. Hij hoopt dat er klaarheid in deze zaak komt en dat de juiste koppen zullen rollen. Ook de ouders van Madiksan hebben moeilijke tijden gehad. Zij zijn nu blij dat hun zoon weer thuis is.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics