Nickerie.Net, woensdag 29 juli 2009


Duizenden in Saramacca ‘verlicht’

Eliézer Pross, 27/07/2009

Paramaribo - Ruim veertig jaar nadat de eerste landbouwgebieden werden afgebakend in het district Saramacca, worden alle bewoonde wijken van het district die dat nog ontberen, op het elektriciteitsnet aangesloten. En dat gebeurt nog voordat dit jaar afloopt. Dat beloofde minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zaterdag, kort voordat hij in Tijgerkreek door middel van een druk op de knop, officieel de electrificatie in werking stelde. De aanwezige bewoners oogden opgelucht. Op dit moment hebben zij decennia gewacht.NH investeert SRD 650.000 en 1,5 miljoen US dollars via de Energie Bedrijven Suriname (EBS) in twintig projecten in het overwegend agrarisch district.

dWTfoto / Eliezer Pross De achtjarige Santosh Mangroe schakelt samen met minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) symbolisch de elektriciteit van Tijgerkreek in. Desgevraagd zegt zij blij te zijn dat zij en haar vriendjes iets langer buiten kunnen spelen. Nu kan zij ook ‘s avonds studeren.-.

Volgens coalitie- assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front plus/VHP) zullen ongeveer 17.000 bewoners profiteren van deze nutsvoorziening.Volgens Rusland wilde de overheid eerder licht brengen voor de bewoners van Saramacca. Maar de middelen daartoe bleken ontoereikend. “Daarvóór beschikte de overheid over onvoldoende middelen”, zei Rusland zaterdag bij de eerste stop, Tijgerkreek.

“Mijn kinderen hebben gestudeerd met koko-lampu’s. Eén geeft nu les op het Christelijk Pedagogisch Instituut, en de andere werkt op het districtscommissariaat te Combé,” zegt Sylvestra Bouterse. Zij vestigde zich 45 jaar geleden in het district tussen de bewoners van het eerste uur.

“Wij hadden twintig jaar geleden al een werkgroep opgericht om te vechten voor elektrificatie. Nu dat het eindelijk is gebeurd, zijn de meeste personen van toen al overleden,” zegt een landbouwer van Tijgerkreek-West die er al twee decennia werkt.

Rusland stond aan het hoofd van een delegatie bestaande uit zijn collega Ganeshkumar Kandhai van Openbare Werken (OW) en stafleden van beide ministeries, coalitieparlementariër Jules Ajodhia en EBS-directieleden. Het geheel bleek uiteindelijk een mobiele politieke rally met verschillende spontane bezoeken aan onder Calcutta, het inheems dorp Columbia en Grankreek. Elke stop werd ‘versierd’ met vlaggen van coalitiepartijen VHP en NPS. De twee ministers werden als helden begroet door kleine groepjes mensen. “Jullie moeten weer op deze regering stemmen”, was de boodschap die Jogi steeds herhaalde.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics