Nickerie.Net, woensdag 29 juli 2009


Guyanezen vragen Surinaamse nationaliteit massaal aan

Geplaatst: 24/07/2009

Nickerie -  Ruim meer dan de helft van de 300 aanvragen die momenteel in De Nationale Assemblee (DNA) worden behandeld voor naturalisatie, betreffen Guyanezen. Van de 300 aanvragen, willen 191 Guyanezen zich Surinamer noemen. De tweede grootste groep die op afstand volgt zijn Chinezen (74). Met 25 aanvragen van Haļtianen wordt de kopgroep afgesloten. Opvallend is dat 1 Dominicaan en 1 Colombiaan onze nationaliteit aanvragen.

Uit verdere studie van de groep Guyanezen komt naar voren dat de grootste groep aanvragers niet in Nickerie, maar in Paramaribo wonen. 92 Guyanezen in Paramaribo en 39 in Nickerie willen Surinamer worden. Het valt direct op dat in Commewijne een grote groep van 35 Guyanezen een aanvraag heeft ingediend. Daarna volgt Wanica met 14 aanvragen, op ruime afstand gevolgd door Saramacca (5), Para (4) en Coronie (2).

Parlementariėr Harriet Ramdien zegt dat het haar is opgevallen dat heel weinig Guyanezen uit Nickerie op de lijst voor naturalisatie voorkomen. 'Ik denk dat er tienmaal meer moeten zijn', zegt de politica. In Nickerie wonen volgens haar 'ontzettend veel' Guyanezen. Ramdien wacht de volgende behandeling van 450 naturalisatieverzoeken af. Ze verwacht dat in die groep de Nickeriaanse Guyanees aan bod komt. 'Ik zeg nu niets, maar wacht die behandeling af', aldus Ramdien.

Intussen is bekend dat de DNA eerst de Gliswet en daarna eventueel de Anticorruptiewet gaat behandelen. Het is daardoor niet duidelijk wanneer de volgende naturalisatiewetsontwerpen op de agenda worden geplaatst. De DNA gaat normaal eind augustus op reces. Dat betekent dat er slechts 9 openbare vergaderdagen resten als er alleen op de donderdag en dinsdag wordt vergaderd.


Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics