Nickerie.Net, woensdag 29 juli 2009


Nickerie mag eindelijk beschikken over belastingmiddelen   

Geplaatst: 25/07/2009

Nickerie -  Het district Nickerie die deel uitmaakt van het decentralisatieproces, mag nu eindelijk gaan beschikken over belastingmiddelen. Districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar heeft aangegeven dat het gaat om de eerste tranche huurwaarde- en vermakelijkheidsbelasting die overgemaakt zal worden naar het districtsfonds. De overige districten hebben hun deel reeds ontvangen, liet Shankar weten. ďWij kunnen ons nog niet uitlaten over het exact bedrag dat Nickerie zal ontvangenĒ, zei Shankar toen aan hem werd gevraagd naar het exact bedrag. In grote lijnen wist de dc aan te geven dat het gaat om een aanzienlijk bedrag, welke het district moet ontvangen.

In eerste instantie leek het bedrag nog niet aannemelijk voor de inkomsten van het district. Hierdoor was de storting nog aangehouden. Duidelijk is wel het feit dat de fiscus bepaald heeft dat belastingmiddelen, welke officieel in het fonds overgemaakt zullen worden, in de miljoenen liggen. Met deze realisatie is het nu meer dan ooit het volk van Nickerie aangeraden om op tijd zijn belasting te betalen en te vragen voor verantwoording van de centjes. Shankar zegt dat het hierbij gaat om de zogeheten artikel 4-middelen Wet Regionale Organen. Deze zijn tot stand gekomen door regeling in de Wet interim financiŽle decentralisatie, onderbouwd door de financiŽle richtlijnen van de ministeries van Regionale Ontwikkeling en FinanciŽn.

Een zorgpunt is of wel iedereen die moet afdragen deze wel zal doen. Zo wordt gekeken naar o.a. touroperators die werken in het Bigipangebied en andere zaken die belastingplichtig zijn. De gelden zijn belangrijk voor duurzaam onderhoud van gebieden. Het is dan ook verder de taak van de fiscus om sancties te ondernemen wanneer personen belasting ontduiken. Districtscommissaris Shankar zegt content te zijn dat er nu meer zicht is in de financiŽle decentralisatie van het district Nickerie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics