Nickerie.Net, donderdag 30 juli 2009


Kat-en-muis-spel Microsoft en Yahoo

Ondanks dat Microsoft miljarderen over had voor Yahoo liepen overnamepogingen op niets uit. Na een lang kat-en-muis-spel is eindelijk een akkoord gesloten. Geen overname maar wel een strategische samenwerking om zoekmachinereus Google van de troon te stoten. Een overzicht van een anderhalf jaar durende paringsdans.

Het miljardenbod

31 januari 2008. Microsoft brengt per brief een lang verwacht miljardenbod uit op Yahoo. Yahoo noemt het bod van 31 dollar per aandeel "vijandig" maar neemt het in overweging. Het bod waardeert Yahoo op 44,6 miljard dollar (destijds 29,9 miljard euro), het grootste overnamebod in de geschiedenis van de internetsector. Samen zouden Microsoft en Yahoo meer advertenties moeten trekken en een krachtige concurrent van het dominante Google vormen.

De kaper

5 februari 2008. Internetzoekmachine Google wordt zenuwachtig van de interesse van Microsoft voor Yahoo. Google benadert Yahoo voor een strategische samenwerking voor advertenties.

De eerste afwijzing

11 februari 2008. Yahoo wijst het bod van Microsoft af. In een verklaring zegt Yahoo dat het bod van 44,6 miljard dollar "substantieel" te laag is.

De eis

13 februari 2008. De op een na grootste aandeelhouder van Yahoo staat open voor een overname, maar dan moet Microsoft met een hoger bod komen.

Andere kandidaten

februari/maart 2008. Yahoo probeert tijd te kopen om een alternatief bod uit te lokken. Yahoo zou gesprekken voeren met mediaconcern News Corp, My Space en AOL.

Het ultimatum

5 april 2008. De baas van Microsoft, Steve Ballmer, geeft Yahoo drie weken de tijd om serieus te onderhandelen over een overname door Microsoft. Zo niet, dan dreigt Microsoft de aandeelhouders van Yahoo rechtstreeks benaderen.

De impasse

7 april 2008. Yahoo laat zich niet afschrikken door het ultimatum van Microsoft en vraagt in een brief aan Steve Ballmer om een beter bod.

De tweede afwijzing

26 april 2008. Yahoo laat zonder commentaar het ultimatum van Microsoft verstrijken. Yahoo is geïnteresseerd, maar wil pas praten als Microsoft een hoger bod doet.

Het dreigement

1 mei 2008. Topman Steve Ballmer zegt tegenover werknemers van Microsoft dat hij "geen cent" meer zal bieden dan het bedrag dat hij denkt dat Yahoo waard is. Hij zegt bereid te zijn om de deal te laten schieten.

De breuk

3 mei 2008. Microsoft verhoogt het bod naar 33 dollar per aandeel, maar bestuursvoorzitter Jerry Yang van Yahoo zegt pas tevreden te zijn met een bod van 37 dollar per aandeel. Microsoft geeft zich gewonnen na de afwijzing van dit verhoogde bod van in totaal 47,5 miljard dollar en trekt zijn bod op Yahoo per brief in. Daarmee is Microsofts poging om samen met Yahoo de macht te breken van hun beider concurrent, internetgigant Google, voor dat moment mislukt.

Nieuwe toenadering

18 mei 2008. Microsoft en Yahoo praten opnieuw met elkaar. De gesprekken gaan ditmaal niet over een overname, maar over een samenwerking op het gebied van advertentieverkoop.

Deal met de rivaal

12 juni 2008. Yahoo gaat echter in op de avances van de rivaal van Microsoft en sluit een akkoord met Google. Yahoo gaat advertenties van Google plaatsen om meer geld te verdienen. Microsoft heeft het nakijken.

Het flitshuwelijk

5 november 2008. Google trekt zich binnen een half jaar alweer terug uit het akkoord met Yahoo over het doorplaatsen van advertenties nadat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten gedreigd hebben met een zaak te starten. De macht van Google zou te groot worden.

Het slachtoffer

17 november 2008. Jerry Yang treedt af als bestuursvoorzitter van Yahoo. Hij kwam regelmatig onder vuur te liggen van sommige grote aandeelhouders van Yahoo die vonden dat hij de overname door Microsoft dwarsboomde. Yang wordt later vervangen door Carol Bartz.

Wéér een toenaderingspoging

april/mei 2009. Microsoft zoekt voor de derde keer toenadering tot Yahoo. Geruchten gaan rond dat Ballmer in gesprek is met de nieuwe Yahoo-baas Bartz over samenwerking op advertentiegebied. Bartz zegt op een conferentie dat Microsoft Yahoo nog steeds kan kopen, "voor een enorme lading geld."

De nieuwe zoekmachine

3 juni 2009. Microsoft lanceert een concurrent voor Googles zoekmachine: Bing. Bing wil niet zoveel mogelijk webpagina’s oplepelen, maar vragen beantwoorden. Yahoo-directeur Bartz noemt Bing.com een elegante oplossing.

En dan eindelijk: het akkoord!

29 juli 2009: Microsoft en Yahoo maken een nieuwe samenwerking bekend: ze willen de komende 10 jaar hun advertentieinkomsten en zoektechnieken delen. Yahoo verwacht dat de samenwerking met Microsoft - die nog goedgekeurd moet worden - per jaar zo'n 500 miljoen dollar aan extra omzet gaat opleveren. Yahoo gaat zijn zoekmachine baseren op technologie die Microsoft gebruikt voor Bing. Microsoft laat zijn advertenties voortaan door Yahoo afhandelen en betaalt de eerste vijf jaar 88 procent van de opbrengsten.


Amerikaans onderzoek naar deal Microsoft-Yahoo

 

AMSTERDAM - De Amerikaanse mededingingsautoriteiten gaan zeer kritisch kijken naar de samenwerkingsplannen van Microsoft en Yahoo.  De bedrijven maakten woensdag bekend dat ze gaan samenwerken op het gebied van internetzoektechnologie en online advertentieverkoop. Met een gezamenlijk marktaandeel van iets minder dan 30 procent in de Verenigde Staten hopen de twee een vuist te kunnen maken tegen marktleider Google. Het Amerikaanse ministerie van Justitie bevestigt tegenover financieel persbureau Dow Jones dat het zorgvuldig zal onderzoeken of de overeenkomst geen belemmering vormt voor gezonde concurrentieverhoudingen.

Tegenwicht

De samenwerking zou enerzijds kunnen leiden tot serieus tegenwicht voor het machtige Google, maar anderzijds betekent de deal dat twee van de drie grootste bedrijven in de sector niet langer elkaars concurrent vormen.

Google

De online advertentiemarkt geniet de warme belangstelling van de mededingingsautoriteiten. Een eerder samenwerkingsplan van Yahoo, met concurrent Google, ging niet door toen duidelijk werd dat dat op bezwaren zou stuiten van de Amerikaanse handelswaakhond FTC en de Europese Commissie.

Gering aandeel

Dat Brussel ook bezwaar zou maken tegen de nu voorgenomen samenwerking, lijkt minder waarschijnlijk. Microsoft en Yahoo hebben in vergelijking met Google in Europa een zeer gering aandeel in de markt voor zoekadvertenties.

Tegenover Dow Jones wil een woordvoerster van de Europese Commissie niet ingaan op een eventueel onderzoek naar de deal tussen Microsoft en Yahoo. Ze zegt de details van de overeenkomst nog niet te kennen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / NRC / Nu

30-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics