Nickerie.Net, zondag 02 augustus 2009


Weg Surinames intrede bauxietwereld vrij Alcoa eigenaar Paranam raffinaderij

Eliézer Pross, 01/08/2009

Paramaribo - Alcoa World Alumina is vanaf vandaag, via dochteronderneming Suralco, officieel eigenaar van de Paranam Raffinaderij. De Alcoa maakte dit gisteren in een persbericht bekend. Een overeenkomst hiertoe is gistermiddag bereikt met de Billiton Maatschappij Suriname (BMS). De raffinaderij is één van de top vijf raffinaderijen in de wereld op het gebied van efficiëntie en conditie. Suralco en BMS deelden de aandelen van de raffinaderij met respectievelijk 55 procent om 45 procent ruim een kwart eeuw (joint-venture vanaf 1984).

BMS (dochtermaatschappij van BHP Billiton) vertrekt eind 2010 voorgoed uit Suriname mede vanwege de gevolgen van de huidige wereldcrisis. De Alcoa maakte contractueel als eerst aanspraak om de aandelen van BMS, alsook alle wettelijke verplichtingen, activiteiten, bezittingen en in dienst zijnde employees, over te nemen.

Foto: Collectie Alcoa General manager van de Suralco, Peter de Wit, neemt symbolisch een sleutel in ontvangst uit handen van BMS-manager, Frank Blom, gistermiddag op het terrein van de BMS te Onverdacht, Para. Deze handeling volgde na de symbolische overname van de raffinaderij door middel van een vlaggenceremonie.-.

Met de overname is de weg volledig vrij voor Suriname om, via zijn eigen bauxietonderneming in oprichting, de Aluminum Company Suriname (ALUMSUR), de nieuwe partner van Alcoa te worden. Algemeen directeur van Alcoa operaties in de regio, Latijns- en Zuid Amerika, Franklin Feder, komt dinsdag aan in Suriname om het nieuwe traject met de regering verder uit te stippelen. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) desgevraagd. “Het heeft lang geduurd, maar dat komt, omdat het een ingewikkelde case is. Men krijgt gauw het gevoel dat wij onvoldoende informatie verstrekken over de ontwikkelingen.

Maar alles verloopt volgens onze planning en we zitten redelijk op schema. Dit is nog niet het einde, maar slechts onderdeel van het traject richting onze doelstellingen voor eind dit jaar”, aldus Rusland gisteravond laat in gesprek met de Ware Tijd.

Tegen eind dit jaar moet Suriname/Alumsur tussen de 20 en 25 procent van de aandelen van de raffinaderij hebben overgenomen van Alcoa. Het streven, volgens Rusland, is om tegen die tijd voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van de industrie, actief bauxiet te mijnen. Surinames reserves, ruim 350 miljoen metrieke ton, liggen in West Suriname.

Bijna het dubbele van de 200 miljoen metrieke ton die de afgelopen 100 jaren door Alcoa en BHP uit de bodem van het land is gehaald. De volledige visie is om een eigen geïntegreerde industrie, van het mijnen tot aluminiumproductie op te zetten met de reserves in West Suriname. “Dat is de volgende fase”, aldus Rusland.

Gisteren was de deadline voor Alcoa en BHP om te komen tot een overeenkomst over de raffinaderij en overige belangen van BHP in Suriname. “Ik werd gebeld door general manager Peter de Wit van Suralco. Kort daarna belde Feder om me te vertellen dat de overeenkomst is ondertekend. Ik heb gelijk daarna president Ronald Venetiaan op de hoogte gesteld”, zegt Rusland, hoorbaar verheugd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics