Nickerie.Net, maandag 03 augustus 2009


Analyse stemgedrag 2005 Nieuw Front stevent af op zetelverlies

Eric Mahabier, 03/08/2009

Den Haag - Het Nieuw Front (NF) verliest 4 van de 21 zetels die het in de zeven kieskringen in de kuststrook heeft. De Megacombinatie (MC) groeit naar 15 zetels in de kuststrook. A Combinatie (AC) blijft de zetel in Paramaribo behouden en moet de rest van de verkiezingswinst in de kieskringen Marowijne, Sipaliwini en Brokopondo gaan zoeken. Hoewel Jiwan Sital zijn zetel in Saramacca verliest, krijgt Alternatief- I (A-I) samen met Middenblok (MB) een zetel in respectievelijk Nickerie, Wanica en Paramaribo.

De strijd om de 10 zetels in Marowijne, Sipaliwini en Brokopondo gaat voornamelijk tussen de NDP en AC. Nieuw Front-partner NPS zal het moeten doen met restzetels. Tot deze conclusie komen de politiek analisten Hardeo Ramadhin en Soewarto Moestadja na analyse van de cijfers van de afgelopen verkiezing en de bundeling van partijen in MC en de bundeling van A-I en MB. De analisten zijn gaan extrapoleren met de cijfers en bovengenoemde resultaten blijven zo als het kiezerskorps dezelfde stemgedrag toont als in 2005. Moestadja en Ramadhin hebben hun analyse in een boek verwerkt dat later deze maand op de markt komt.

Hans Breeveld

Hoewel het gebruik is bij analyses om cijfers van de afgelopen verkiezing als uitgangspunt te nemen, ziet politicoloog Hans Breeveld “teveel bewegingen” op het politiek veld en bij het kiezerskorps. Hij vindt daarom de cijfers van 2005 niet als basis genomen kunnen worden in deze. “Er zijn moves. Ook komt er veel onenigheid onder de partijen naar buiten. Maar ik ben niet iemand van cijfers,” benadrukt Breeveld.

Volgens Ramadhin is deze analyse gemaakt aan de hand van de huidige samenwerkingsverbanden en het belangrijkste “indien er geen verandering komt in het kiezersgedrag.” “Het verschil zal in ieder geval niet groot zijn,” zegt Ramadhin. Hij vergelijkt hierbij de verkiezingsuitslag van 2000 met die van 2005. Uit de analyse van Ramadhin en Moestadja blijkt dat in 2000 de NPS 29,72 procent van de geldig uitgebrachte stemmen in Paramaribo kreeg. In 2005 zakte het aantal uitgebrachte stemmen op de NPS in Paramaribo naar 23,22 procent. Pertjajah Luhur kreeg in 2000 van de geldig uitgebrachte stemmen 23,51 procent achter zich en in 2005, 22,36 procent. “Je gaat geen grote verschillen hebben in de cijfers met voorgaande verkiezingen,” weet Ramadhin.

Een andere conclusie van Ramadhin en Moestadja is dat in Suriname nog altijd etnisch wordt gestemd. Als voorbeeld stelt Ramadhin dat de hindostaan die tot de NDP-gelederen behoort, de stem uitbrengt op de hindostaanse kandidaat van deze partij. “Uit het onderzoek blijkt dat 98 procent van de kiezers hun stem uitbrengen op een eigen etnische broeder of zuster. Dus je kan zeggen: ik ben niet etnisch, maar de kiezer stemt wel zo”. Volgens Ramadhin zijn bij de afgelopen verkiezingen 61.795 hindostaanse stemmen uitgebracht. Hiervan heeft de VHP 51,16 procent gehaald en de rest zijn overwegend gegaan naar hindostanen op de lijst van andere politieke partijen. Javanen hadden in 2005 landelijk 33.698 stemmen uitgebracht en Pertjajah Luhur kreeg ongeveer 49,12 procent ervan.

Volgens de analyse van Ramadhin en Moestadja gaan de meeste ressortraadszetels naar de MC. Deze zijn belangrijk voor het kiezen van de president en de vicepresident in de Verenigde Volksvergadering, indien twee verkiezingen in het parlement geen tweederde meerderheid voor elk der kandidaten oplevert. Volgens Breeveld zal het nog ongeveer vier verkiezingen duren alvorens gezegd kan worden dat het kiezersvolk niet meer etnisch stemt. “We zitten nu in de overgangsfase.” De verbroederingspolitiek heeft een grote bijdrage geleverd aan het wegmaken van etnisch stemmen.

In de jaren vijftig zijn er voorbeelden geweest van niet etnisch stemmen, maar de opdrachten daartoe kwamen dan van de politieke leiders. Dat in het verleden Henri Wormer van de NDP gekozen is in Commewijne ziet Breeveld ook als een overgangsfase naar het niet etnisch stemmen. Hij ziet nu veel meer gevallen waarbij de kiezer op basis van onder andere partijprogramma’s en issues, zijn stem uitbrengt boven de etniciteit. Vooral de jongeren geven daartoe een goed voorbeeld, zegt Breeveld.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics