Nickerie.Net, dinsdag 04 augustus 2009


Breuk in Megacombinatie NDP baalt van BVD

Ivan Cairo, 04/08/2009

Paramaribo - Binnen de Megacombinatie zijn de afgelopen dagen spanningen gerezen. De situatie is van dien aard, dat de BVD uit de samenwerking is gezet. NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft BVD-collega Dilip Sardjoe gisteren geïnformeerd dat samenwerking is beëindigd. De breuk zat er volgens insiders al enige tijd aan te komen. De problemen zouden voor een belangrijk deel zijn veroorzaakt door gedragingen van BVD-ondervoorzitter Dharm Mungra. Hij zou de afgelopen periode zijn gaan “hengelen” onder de NDP-achterban in bepaalde gebieden. BVD-voorzitter Sardjoe, die over de acties van zijn ondervoorzitter zou zijn aangesproken, ziet daar echter geen kwaad in en heeft Mungra niet tot orde geroepen. Dit heeft kwaad bloed gezet bij de NDP-leider, die de samenwerking met de BVD niet langer wenst voort te zetten.

Foto Ranu Abhelakh Al bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de NDP, BVD , DNP-2000, KTPI en Palu op 27 juni 2008 spraken de gezichten van de partijtoppers boekdelen. Lang leven was deze samenwerking niet beschoren. Vooral de NDP heeft veel kritiek op de handelingen van de BVD. De breuk tussen deze twee partners is compleet. De NDP komt vandaag uit met een verklaring over de situatie binnen de Megacombinatie.-.

Ook zouden zich andere zaken voordoen die de NDP, de grootste partij in Megacombinatie, een doorn in het oog zijn. Naar verluidt zouden ook andere Megacombinatie-partners problemen hebben met het gedrag en de attitude van de BVD. De NDP-top wenste vooralsnog geen reactie te geven. Aangegeven is dat de partij vandaag uitkomt met een verklaring over de ontwikkelingen die geleid hebben tot de breuk.

BVD-ondervoorzitter Mungra en ondervoorzitter van de Partijraad, Indra Djwalapersad, weten zich van de prins geen kwaad. “Ik hoor het ook”, is de reactie van Mungra, wanneer hij door de krant met deze kwestie wordt geconfronteerd. “Hoe weet ik het niet dan? Ik ben van niks op de hoogte”, was het commentaar van Djwalapersad, die aangaf gisteren nog contact te hebben gehad met Sardjoe. Die heeft met geen woord gerept over eventuele spanningen met de NDP of het eventueel uittreden van de BVD uit Megacombinatie. Naar verluidt heeft Mungra de afgelopen periode uitstapjes ondernomen naar Albina, gebieden in Para en Sipaliwini en pogingen ondernomen NDP’ers overhalen zich bij de BVD aan te sluiten.

Dit schoot de NDP-top in het verkeerde keelgat. “Als je samenwerkt zijn er dingen die soms kleine irritaties teweeg brengen, maar er zijn geen omstandigheden die nopen tot een dergelijke ontwikkeling. Wat ons betreft is er niets aan de hand en hebben we geen enkele aanleiding om uit de combinatie te gaan”, zei Mungra gisteravond. Ook Djwalapersad zag gisteravond nog een “prettige samenwerking” met de overige Megacombinatie-partners.

Ondertussen wordt vernomen dat er politieke vrijages zouden zijn tussen coalitiepartij Pertjajah Luhur (PL) en de BVD. De leiding van deze twee partijen heeft geen enkel contact met elkaar gehad, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo desgevraagd. “Gesprekken vanuit de tweede of derde lijn zouden best mogelijk zijn, maar die zijn mij niet bekend en de top heeft niet met elkaar gesproken.” Somohardjo geeft verder aan, dat één van de oprichters van de BVD die al enige tijd onderdak bij Pertjajah Luhur heeft, hem gisteren dringend wilde spreken, maar het onderhoud heeft vanwege zijn drukke agenda niet plaatsgevonden. “Misschien wilde hij me daarover spreken”, zegt de politicus.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics