Nickerie.Net, dinsdag 04 augustus 2009


Jairam voorspelt hoge kostprijs padie komend seizoen

Geplaatst: 04/08/2009

Nickerie - DNA-lid Soedeschand Jairam heeft in een onderhoud over de uitbetaalde subsidie aan padieproducenten nog zijn kritische kanttekeningen geplaatst. De Nickeriaanse parlementariër zegt dat hij enigszins opgelucht is dat de regering nu eindelijk is overgegaan tot uitbetaling van de lang beloofde subsidie. Toch zegt Jairam dat hij niet helemaal tevreden is met een aantal zaken. Hij vindt het tijdstip van de uitbetaling niet gunstig. Was het gebeurd nog net voor de inzaai, dan was het beter uitgekomen voor de boeren. Enkele boeren hebben laat ingezaaid en het gevaar schuilt volgens Jairam dat het nadelige consequenties zal hebben op o.a. de opbrengst, de kwaliteit en de opkoopprijs in het komende seizoen. De parlementariër gaf ook aan dat de uitgekeerde subsidie niet gunstig is, gelet op de door de boeren al enkele seizoenen ingeleverde heffing op brandstof.

Boeren en met name de kleine padieboeren hebben de afgelopen periode zeker veel meer moeten spenderen aan brandstof en smeermiddelen. De subsidie dient volgens Soedeschand Jairam om de sector positief te dienen, de sector hogerop te brengen en het boerenbestand te behouden. Dan nog zegt Jairam dat boeren door faillissement over de kop zijn gegaan en nog steeds in grote problemen verkeren. Volgens Jairam is het uitgekeerde bedrag net de helft van wat de boeren in feite zouden moeten ontvangen. ‘De regering heeft waarschijnlijk niet naar mij geluisterd, destijds toen ik zaken in het parlement had aangekaart’, zei Jairam. Hij zegt te hopen dat de regering de sector verder reguleert en perfectioneert. Het komende seizoen verwacht de parlementariër dat ondanks de injectie, de kostprijs veel hoger zal uitpakken ten opzichte van de opkoopprijs. Boeren zullen volgens hem min of meer dezelfde problemen aankaarten, tenzij de regering met meer zal inkomen.

Jairam zegt te hopen dat boeren ergens ook beschermd zullen worden met betrekking tot de wereldmarktontwikkelingen. Jairam waarschuwde er ook nog voor dat import van rijst dramatische gevolgen zal hebben voor het land, omdat deze duurder zal kosten. De vraag naar goed voedsel blijft stijgen meent het DNA-lid. De SRD 7 per baal die boeren zullen ontvangen, is nauwelijks een verlichting voor hen te noemen, zei Jairam. Hij meent dat het erop lijkt dat de regering er zich niet van bewust is wat de problemen zijn en dat zij op de koop toe ook de grote veroorzaker is van de meeste problemen, waaronder de torenhoge bankrentes die boeren moeten betalen. Jairam heeft sterk het vermoeden dat de subsidie vermoedelijk bedoeld is voor compensatie van de grote ‘padiejongens’ die destijds door het aan banden leggen van de export schade hadden geleden. Of de grootlandbouwers gecontroleerd worden, blijft een vraag.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

04-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics