Nickerie.Net, dinsdag 04 augustus 2009


Justitieminister Santokhi: Verkiezing moet tempo decemberproces niet bepalen

Ivan Cairo, 04/08/2009

Paramaribo - De verkiezingen van mei 2010 moeten niet bepalend zijn voor het tempo waarop het 8 decemberstrafproces wordt afgehandeld door de Krijgsraad. Zo reageert minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie op kritiek vanuit de gemeenschap dat het proces te lang duurt en naarmate de verkiezingen naderen in een hogere versnelling gebracht zal worden.

“Ik denk dat we het rechtsproces niet moeten koppelen aan politieke termijnen en aan verkiezingen. Het is een onafhankelijk rechtsproces”, zegt de bewindsman aan de Ware Tijd.De rechterlijke macht gaat volgens hem tot op dit moment heel zorgvuldig om met deze strafzaak. Het proces heeft niet alleen van de lokale en internationale media en rechtsgem‘eenschap veel aandacht, maar wordt ook nauwlettend gevolgd door nabestaanden, nationale en internationale mensenrechtenorganisaties en buitenlandse regeringen en internationale organisaties, zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Santokhi: “We moeten geen fout maken”. De Krijgsraad neemt voor deze rechtszaak alle tijd, wat volgens de bewindsman inderdaad de indruk wekt dat het allemaal te lang duurt. “Maar ik heb liever dat iets zorgvuldig plaatsvindt met in achtneming van alle rechtsbeginselen, zowel naar verdachten, als slachtoffers en nabestaanden toe, dat het proces zo eerlijk mogelijk is.” Ook acties van de verdediging van verdachten die vallen binnen de grenzen van het recht, maken dat het proces lang duurt.

De minister hoopt dat met de recente uitbreiding van het aantal rechters, deze zaak ietwat sneller zal worden afgehandeld. Het decembermoordenproces wordt op 7 augustus voortgezet, waarna de laatste terechtzitting voor het reces van de rechterlijke macht op 14 augustus plaatsvindt. De bedoeling is dat de zittingen in oktober worden hervat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics