Nickerie.Net, woensdag 05 augustus 2009


BEP-overlopers splijtzwam Megacombinatie

Ivan Cairo, 05/08/2009

Paramaribo - Het accomoderen van overgelopen leden van coalitiepartij BEP naar de BVD, heeft de doorslag gegeven bij de breuk binnen Megacombinatie. NDP-leider Desi Bouterse accepteert deze ontwikkeling niet, maar BVD-voorzitter Dilip Sardjoe vindt dat dit een interne partijaangelegenheid is waar andere partners niets over te zeggen hebben.

Omdat de BVD dit als een principiële kwestie beschouwt, trok de partij de conclusie dat ze niet langer in het samenwerkingsverband met de NDP verder kan en er dus uitstapt. Gisteravond kwam het Centraal Partij Overleg van de NDP in zijn hoofdkwartier Ocer bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Bij het ter perse gaan van de krant duurde de bijeenkomst nog voort. Sardjoe zegt aan de Ware Tijd, dat hij maandag door Bouterse is geconfronteerd hiermee.

Tijdens een haastig bijeengeroepen meeting hield de NDP-leider hem voor dat er sprake was van een vertrouwenscrisis tussen de BVD en de NDP. Informaties vanuit de derde en vierde lijn zouden Bouterse hebben bereikt, dat BVD’ers NDP-leden probeerden over te halen zich bij hun partij aan te sluiten. “Zij (de NDP) hadden daar moeite mee, maar wij lossen deze problemen in de partij op een andere manier op. Mijn mensen brengen niet alles wat ze op het veld meemaken naar de partijleiding”, zegt Sardjoe.

Breekpunt voor de NDP was echter de overstap van ex-BEP-bestuurslid Hugo Koedoe en een aantal sympathisanten naar de BVD. Bouterse gaf aan dat hij constant strijd heeft gevoerd tegen A Combinatie waar de BEP deel van is, en de BVD personen uit die gelederen niet zou moeten accommoderen. Met hun intrede in die partij komen ze namelijk in de Megacombinatie redeneert de NDP-leider. Frappant is echter dat Bouterse de ex-penningmeester van de BEP, Nabesing Ajeki, wél in de NDP heeft opgenomen en de man tot coördinator van Marowijne heeft gemaakt. Tegenover de krant stelde Indra Djwalapersad, ondervoorzitter van de Partijraad van de BVD, dat het accommoderen van de ex-BEP-leden aangeeft dat de partij geen etnische partij is, maar open staat voor alle Surinamers ongeacht etnische komaf.

Sardjoe stelt dat zijn partij een eigen beleid voert op dit stuk waarbij “iedereen bij ons welkom is”. “Daar is de crisis ontstaan, want ik stelde dat het een partijaangelegenheid is.” Bouterse kon zich in dat standpunt niet terugvinden en Sardjoe trok de conclusie dat hij zijn langste tijd had gehad in de combinatie. Lijmen van de breuk schijnt niet meer mogelijk. “Ik persoonlijk zie het niet meer zitten. Het is leuk geweest, laten we het zaakje begraven”, stelt hij. Vooralsnog sluit hij een samenwerking met andere politieke partijen niet uit.

Hij zegt desgevraagd dat zijn partij mogelijk te vroeg voor de verkiezingen een samenwerking met anderen is aangegaan. Dit had echter als pluspunt “dat je ook heel vroeg je partners hebt leren kennen”. Ook een nieuwe samenwerking met de NDP na de verkiezingen van mei 2010 sluit hij niet uit. Alleen met een communistische partij zou hij nooit samenwerken. “We zijn erg amicaal uit elkaar gegaan, zonder ruzie”, besluit de BVD-voorzitter.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics