Nickerie.Net, woensdag 05 augustus 2009


Rijstboeren willen opheldering over tegemoetkoming

Beta Debidien, 05/08/2009

Nieuw Nickerie - Terwijl de regering bezig is de beloofde tegemoetkoming over te maken op de bankrekeningen, zijn gisteren meer dan honderd rijstboeren getogen naar de afdeling van LVV Regio West. Van coördinator Jagnanan Ganpat wilden zij opheldering over de uitbetaling. De boeren onder leiding van Johan Rakijo van de belangengroep kunnen zich niet vinden in de methode waarop de gelden worden overgemaakt.

"De overheid heeft zich niet gehouden aan de gemaakte afspraak om 484,60 dollar per hectare uit te betalen, maar heeft in plaats daarvan eenzijdig een besluit genomen om zeven dollar uit te betalen op basis van het aantal balen padie dat de boeren hebben opgegeven tijdens de registratie," legt Rakijo uit.

dWT foto/ Beta Debidien Boze boeren zijn gisteren naar onder andere de voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie gegaan om hun ongenoegen te uiten over de uitbetaling van de overheidscompensatie.-.

Volgens hem komt deze methode heel nadelig uit voor de producent, omdat niet iedereen een goede oogst heeft gehaald bij het afgelopen seizoen. "De meeste boeren hebben niet eens 40 balen per hectare gehaald, hoe denkt de regering dat zij uit hun kosten gaan komen?" Rakijo berekent dat bij een opbrengst van gemiddeld 55 balen, de boer 55 x 35 dollar = 1.925 dollar heeft verdiend en met een tegemoetkoming van 55 x 7 dollar = 385 dollar erbij komt de boer op 2.310 dollar per hectare.

"Dit bedrag is nog ver beneden de productiekosten van ongeveer 3.000 dollar per hectare bij het afgelopen seizoen." Hij zegt dat met een uitbetaling van 484,60 dollar de boer iets meer zou kunnen doen. De boeren eisen van de regering dat het besluit wordt teruggedraaid, zodat zij volgens een eerder gemaakte afspraak hun gelden kunnen ontvangen.

Ganpat ontkent dat er ooit een afspraak is gemaakt dat er per hectare zou worden uitbetaald. "Ik heb geďnformeerd bij mijn superieuren en zij zeggen dat die afspraak nooit gemaakt is met de groep dat er per hectare uitbetaald zou worden." Volgens hem gaat het hier om een besluit van de totale regering en niet van zijn ministerie. Op de vraag hoe de regering is gekomen op zeven dollar per baal, kon Ganpat geen concreet antwoord geven.

Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (Spba) is niet te spreken over de houding van de regering. Hij blijft erbij dat de afspraak met de regeringsdelegatie is gemaakt om 484,60 dollar per ingezaaide hectare uit te betalen. Hij zegt dat de regering toen totaal 12,6 miljoen dollar had vrijgemaakt wat gedeeld zou worden door 26.000 hectare ingezaaid areaal.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

05-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics