Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


Bollywoodster Shahrukh Khan ervaart 'My name is Khan' in werkelijkheid'

VS onder vuur voor schofferen Bollywoodster

NEW DELHI - India is boos op Amerika na de aanhouding van de Bollywoodster Shahrukh Khan op het vliegveld van New York. De Indiase acteur werd vrijdag aangehouden en lange tijd door de immigratiedienst aan de tand gevoeld over de reden van zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Hij werd pas vrijgelaten na een telefoontje van de Indiase ambassade.

Bollywoodster Shahrukh KhanBollywoodster Shahrukh Khan

In een telefonisch interview met een Indiaas televisiestation suggereerde Khan dat de enige reden van zijn aanhouding zou zijn dat hij moslim is. „Ik voelde me diep vernederd”, aldus de acteur. Deze uitlatingen leidden zondag tot grote woede in de Indiase media, die collectief spreken van een „schandelijke belediging”. De Amerikaanse ambassade blijft echter beklemtonen dat het ging om een routinecontrole die hooguit een uur heeft geduurd.

De 43-jarige Khan was onder meer in Amerika om zijn nieuwste film My Name is Khan te promoten, die begin volgend jaar uitkomt. Het romantische drama vertelt over een Indiase man die een reis onderneemt door de Verenigde Staten en zich onder meer moet verdedigen tegen discriminatie door Amerikanen omdat hij moslim is. In de film helpt uiteindelijk zelfs president Obama hem toch om zijn naam te zuiveren.

Het is het tweede vliegtuigincident dat riekt naar discriminatie in korte tijd. In India ontstond vorige maand opschudding toen een Amerikaanse maatschappij voormalig president Abdul Kalam zonder duidelijke aanleiding uitgebreid fouilleerde voordat hij in een Amerikaans toestel mocht stappen. Ook hier stelde de maatschappij achteraf dat het ging om een routinecontrole.

De Indiase minister van media suggereerde zondag in een landelijke krant al voortaan alle Amerikaanse passagiers die naar India vliegen „maar op dezelfde manier te gaan behandelen”.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

16-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics