Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


Bound rate van 20 procent lyncht de agrarische sector
Geplaatst: 13/08/2009

Paramaribo -  In 1995 heeft Suriname in WTO-verband de ‘bound rate’ van 20 procent getekend. Een bound rate houdt in dat een land zich bindt om tegen een bepaald invoerrechtentarief producten uit andere landen toe te laten. In 1995 is Suriname lid geworden van de World Trade Organization (WTO) en had de vrijheid om aan te geven welke bound rates het wilde stellen. Voor agrarische producten is er toen een lage bound rate gesteld van twintig procent, dit tot de bevreemding van de minister van Handel en Industrie Clifford Marica.

Suriname is een agrarisch land en men zou deze sector moeten beschermen door een hoge bound rate vast te stellen. De meeste andere landen en zelfs een land als Barbados heeft een bound rate voor wat betreft de agrarische sector van meer dan honderd procent, zegt de minister. Sterker nog, Barbados kan voor wat betreft de agrarische sector niet eens naast Suriname staan en dat houdt in dat Suriname geen hoger importtarief dan twintig procent voor agrarische producten mag hanteren. Als Suriname dat doet, handelt zij in strijd met de overeenkomst die in 1995 getekend is en daarop kunnen er sancties volgen, zegt de minister. Landen kunnen dan Suriname isoleren. Het vreselijke in deze is dat wij dat zelf hebben vastgesteld, zegt de verbolgen minister.

De minister tast ook in het donker hoe men toen aan dat besluit is gekomen. In de visie van de bewindsman was het op z’n zachtst gezegd een onwijs besluit. En hij is geïnteresseerd in wat de argumenten toen zijn geweest van de toenmalige beleidsbepaler op HI om deze bound rate vast te stellen.

Marica is zelfs in de documenten van 1995 gedoken om naar argumenten te zoeken welke ertoe hebben geleid dat we de 20 procent bound rate hebben vastgesteld, maar dat is hem niet gelukt. Alleen Suriname en Haïti (Caribisch gebied) hebben deze stropovereenkomst getekend; alle andere landen hebben honderd procent of hoger. “En dat kilt onze agrarische sector, want als we het hoger willen gaan stellen, moeten we gaan onderhandelen met alle landen die economische betrekkingen hebben met Suriname”, zegt de bewindsman. Onderhandelen is geven en nemen, en dat per land. Suriname is wel bezig binnen de WTO-Doha- ronde, in een inhaalslag onze bound rate toch vele malen verder omhoog te halen, maar dan moet wel “the Doha development round” succesvol worden afgerond en die zit momenteel muurvast.

Satis Baldewsingh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

13-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics