Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


Gedwongen betalingen in valuta illegaal

Eliézer Pross, 15/08/2009

Paramaribo - Vanaf maandag komt er verhoogde controle op handelaren/ bedrijven om erop toe te zien dat alle goederen en diensten die zij aan de man brengen, in SRD’s zijn geprijsd. Als zij daarnaast ook een valuta-aanduiding willen plaatsen, zal het worden gedoogd. Minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI) heeft zijn waakhond, de Economische Controle Dienst (ECD), gisteren voorbereid op de landelijke operatie die in eerste instantie voorlichtend en aanmanend van aard zal zijn. Boetes, intrekking van vergunningen, sluiting, en in het uiterst geval, gevangenneming voor maximaal 1 jaar, behoren tot de sancties die getroffen zullen worden tegen degenen die zich niet houden aan deze bepaling.

HI-minister CLifford Marica (midden) en zijn staf gisteren tijdens een persconverentie op het ministerie. Vanaf maandag moeten prijzen van diensten en goederen overal in SRD's worden uitgedrukt.-dWT foto / Werner Simons.

Daarnaast is het absoluut verboden om betalingen in vreemde valuta te eisen. Slechts de luchtvaartsector, waaronder de SLM en KLM, heeft vergunning van de Deviezencommissie om betalingen in vreemde valuta te eisen. Alle anderen, van bedrijven tot particulieren (huurders, incidentele verkopers), plegen een economisch delict als zij zonder toestemming betalingen in vreemde valuta eisen.

Betaling in vreemde valuta is alleen toegestaan wanneer het vrijwillig is en/of er een overeenkomst bestaat, of als er een vergunning wordt verkregen van de Deviezencommissie. De twee belangrijkste doelen van deze maatregelen, volgens Marica, zijn het beschermen van de consument tegen willekeur met prijzen, bijvoorbeeld steeds andere prijzen op basis van de dagkoers, en vervolgens om de druk op de valutahandel te verminderen.

De ECD kan, zegt Marica, slechts optreden tegen handelaren die hun goederen en diensten uitstallen, bijvoorbeeld winkeliers en handelaren in roerende goederen (autozaken/huishoudartikelen). Op moeilijk controleerbare vlakken, zoals bij huishuurders, mag de politie worden ingeschakeld of naar de rechter worden gestapt als valutabetaling wordt geëist zonder dat de huurder daaraan wil voldoen. “Wij willen dat Surinamers, die hier wonen, werken en SRD’s verdienen, de vrijheid moeten hebben om in SRD’s te betalen als ze dat willen. De SRD is een sterke en stabiele munteenheid,” aldus de bewindsman gisteren op zijn ministerie tegenover de pers en de ECD.

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, juicht de maatregelen toe, maar plaatst een kanttekening. “De overheid moet de hand in eigen boezem steken en beginnen bij haar eigen parastatale bedrijven zoals de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en Telesur.” De EBS eist namelijk een deel van de aansluitingskosten in vreemde valuta, terwijl Telesur geen SRD-prijsaanduiding plaatst op zijn US dollar-belkaarten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics