Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


H1N1-gevallen nemen toe in Suriname
Geplaatst: 15/08/2009

Paramaribo -  Het H1N1-virus oftewel de Mexicaanse griep kent een outbreak in Suriname. Desondanks is er volgens Wim Bakker, de waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) die deze mededeling tijdens een persbriefing gisteren deed, geen sprake van een crisis. Wel erkent hij dat er een grote mate van alertheid en paraatheid in acht genomen moet worden, gezien de spreiding van deze ziekte in Suriname. Het BOG heeft recentelijk vastgesteld dat er een duurzame transmissie van H1N1 in Suriname plaatsvindt. Momenteel zijn er 21 bevestigde gevallen van de pandemische influenza in ons land. Bakker zegt dat er van een epidemie gesproken kan worden, omdat de besmetting nu zelf in Suriname plaatsvindt en niet in het buitenland, zoals dat eerst het geval was. Ook is er een toename van influenzaziektebeelden en een toename van het aantal gevallen van longontsteking in ziekenhuizen. Ondanks deze alarmerende situatie zegt Bakker dat het allerbelangrijkste is dat men moet weten dat met deze ontwikkeling er niets aan de leefomstandigheid van de doorsnee burger verandert en dat het leven gewoon door gaat als normaal.

Bakker zegt dat er heel wat maatregelen zijn om ons te beschermen tegen deze pandemische influenza. Het allerbelangrijkste is natuurlijk het wassen van de handen. Enkele tips die hij meegeeft aan mensen die niet besmet zijn met dit virus zijn: blijf zoveel mogelijk als het kan thuis. Bezoek zo min mogelijk openbare gelegenheden. Vermijdt zoveel als mogelijk mensenmassaís, omdat je hierdoor eventueel besmetting kan oplopen. Bij het hoesten moet men een papieren tissue gebruiken en het weggooien in een gesloten vuilnisemmer. Blijf uit de buurt, houdt afstand van mensen die besmet zijn met het H1N1-virus en zorg voor een goede ventilatie in de huizen.

Aan de besmette personen geeft hij mee om niet in de buurt te komen van gezonde mensen of een veilige afstand van 2 meters te bewaren. Ook moeten zij een mondkap dragen, steeds de handen wassen en onder geen voorwaarde in de buurt te komen van zwangeren, babyís, bejaarden en mensen met een chronische ziekte, omdat het ernstige gevolgen kan hebben voor hen. Belangrijk is ook om de zakdoek of mondkap te vervangen als het nat is en het natte gedeelte niet aan te raken.

De artsen vraagt hij om via e-mail de protocollen op te vragen, die richtlijnen geven hoe een poli te draaien in deze periode. Tevens vraagt hij ze om mensen die hoesten niet te lang te laten wachten in wachtkamers, omdat patiŽnten mogelijk besmet met influenza anderen kunnen besmetten. Volgens Bakker moeten de artsen maatregelen treffen om patiŽnten te beschermen tegen de influenzapatiŽnten.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

15-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics