Nickerie.Net, woensdag 19 augustus 2009


Pompgemaal Wageningen buiten werking

Beta Debidien, 19/08/2009

WAGENINGEN - Vanwege het defect raken van beide pompen bij het gemaal te Wageningen is er stagnatie opgetreden in de watertoevoer naar de plaatselijke arealen en naar de gronden van de rijstboeren in de middenstandspolder. Nadat de eerste pomp drie weken terug uitviel, raakte vorige week ook het mechanisch deel van de tweede defect. Hierdoor is de verzorging van ongeveer 4.800 hectare ingezaaid areaal (inclusief middenstandspolder) in gedrang. De irrigatieleidingen bevatten wel water, maar het bevloeien via de zwaartekracht is niet mogelijk. De boeren moeten nu het water pompen uit de leidingen, wat extra kosten met zich meebrengt. De boeren hebben gewassen die aan bemesting toe zijn, anderen hebben het water nodig voor de bestrijding van onkruid op de arealen.

Technici van LVV bezig met het herstel van één van de twee pompen die zorgen voor de watertoevoer naar de plaatselijke arealen en naar de gronden van de rijstboeren in de middenstandspolder.-. dWTfoto / Beta Debidien

"We hebben de afgelopen dagen wel wat neerslag gehad, maar dat is niet voldoende om de bemesting uit te voeren", zegt Jhakrie, producent op Wageningen. Hij heeft een gewas dat na 30 dagen aan bemesting toe is. Intussen werken technici van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) met man en macht om het probleem te verhelpen. "Wij doen er alles aan om later op de dag ten minste één van de machines in werking te kunnen stellen, zodat de boeren het water kunnen pompen uit de aanvoerleidingen", zegt Kries Banarsie, ressortleider van LVV te Wageningen. Hij wijst erop dat de pompen heel oud zijn en een levensduur hebben van ongeveer zestig jaren. “Elk ogenblik kunnen zij het begeven."

De pompen hebben een capaciteit van elk acht kubieke meter water per seconde. Voldoende om beide landbouwgebieden te voorzien van water. Vorig seizoen bij de start van de inzaai op Wageningen, heeft LVV beide pompen in orde gemaakt. Volgens Banarsie hebben de machines weliswaar dit seizoen voor wat problemen gezorgd, waardoor de inzaai ook laat van start ging. "Maar ondanks dat hebben onze boeren 3.300 hectare ingezaaid, ongeveer 600 hectare meer dan het afgelopen seizoen."

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

19-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics