Nickerie.Net, vrijdag 21 augustus 2009


Back-trackroute gesloten door schimmelziekte

Beta Debidien & Eliézer Pross, 20/08/2009

Nieuw Nickerie / Paramaribo - Op verzoek van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben de autoriteiten in Nickerie de zogenaamde back-trackroute over de Corantijnrivier sedert maandag ‘dichtgegooid’. De gezamenlijke controle van politie en militairen langs de Corantijnrivier is intussen opgevoerd. Dit ter bescherming van de totale agrarische sector, maar voornamelijk de bacoven- en bananenproductie, in Suriname. De wereldwijd gevreesde schimmelziekte, black sigatoka, heerst momenteel in Guyana en heeft verwoestende effecten op de agrarische productie en exporten in dat land.

Een beeld van de uitdrogende werking van de schimmelziekte black sigatoka op bacovenaanplanten in Malawi, Oost-Afrika..foto/SBBS -.

Dit maakte LVV-minister Kermechend Raghoebarsing gisteren bekend vóór aanvang van de ministerraadsvergadering. Black sigatoka is de meest verwoestende schimmelziekte voor bacoven- en bananenaanplanten in de wereld, met gedocumenteerde ravages bij een paar van de grootste bacoven producerende landen vanaf 1950 tot heden. In 2004 verscheen een rapport van Indiase agrarische wetenschappers dat wees op verwoesting van 40 tot 50 procent van de bacovenaanplant in Uganda, destijds ‘s werelds tweede grootste producent. De bewindsman wijst erop dat deze ziekte ook verwoestend is voor dertig andere groenten- en fruitsoorten, waaronder watermeloen en boulanger. De schimmel tast namelijk het blad van de planten aan en droogt ze uit waardoor de groenten en fruit extra klein blijven en vervroegd rijpen.

 

Taxichauffeurs proberen vanuit een ‘beschermde’ locatie in het bos naar mogelijkheden te kijken om de passagiers toch nog te vervoeren naar hun bestemming.dWTfoto/Beta Debidien.

“Wij zijn genoodzaakt om deze maatregelen te treffen omdat het probleem ernstig is in Guyana. Via de back-track worden allerlei producten gesmokkeld zonder dat er enig zicht bestaat op wat er allemaal binnenkomt. Wij moeten proberen te voorkomen dat mensen met deze schimmel besmette fruiten of groenten naar Suriname smokkelen. Als het er eenmaal is kan het niet meer worden verwijderd,” zegt Raghoebarsingh. De bewindsman is nu in overleg met zijn collega in het buurland om te kijken naar oplossingen. Het is overigens geen nieuwe maatregel dat de import van fruit, groeten en vlees zonder de nodige keuring en toestemming illegaal is. “Maar wij moeten de Stichting Behoud Bacoven Sector (SBBS) beschermen. Het gaat om een bedrijf met een jaarlijkse omzet van 40 miljoen US dollar,” zegt Raghoebarsing verder over de acute situatie.

“Suriname en de Franse Antillen zijn de enige twee bacovenproducenten die gevrijwaard zijn van deze ziekte. Wij moeten alles doen om het zo lang mogelijk buiten Suriname te houden,” zegt Shiewa Nanhoe, directrice van de agronomische en onderzoeksafdeling van SBBS. De ziekte moet volgens haar zijn overgewaaid van Venezuela naar Guyana. Toch zegt zij dat het slechts een kwestie van tijd is dat deze ziekte, die de wereld heeft veroverd, Suriname zal bereiken. De SBBS heeft de minder agressieve maar even verwoestende yellow sigatoka reeds onder controle. In vergelijking met yellow sigatoka, zijn de beheerskosten van black sigatoka drie, tot zes keer hoger.

Belanghebbenden van de back-trackroute zijn niet te spreken over het besluit van de overheid. “Wat gaat met ons gebeuren nu deze route gesloten wordt gehouden voor onbepaalde tijd”, vraagt Roy zich af, werkzaam op deze route. Volgens hem gaat het hier om bijkans 200 mensen die hun brood verdienen op deze route. “Het gaat om booteigenaren en jongens die in het water gaan om de mensen te helpen hun goederen en tassen te vervoeren naar hun bestemming”, verduidelijkt Roy. Ondanks de waarschuwingen, zijn er toch enkele mensen die vanuit een bepaalde locatie naar mogelijkheden kijken om de passagiers te vervoeren naar hun bestemmingen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics