Nickerie.Net, zaterdag 22 augustus 2009


Manmohan Binda 100 jaar

Geplaatst: 21/08/2009

Groningen - Het is niet een ieder gegund om een eeuw te mogen leven. Dit geluk is wel weggelegd voor Manmohan Binda, die woonachtig is aan de Mr. P. Chandisawweg. In aanwezigheid van zijn kinderen, familieleden, vrienden en andere genodigden heeft Binda gisteren zijn 100ste jaardag herdacht. De ochtend begon met een dankdienst en een band zou later de feestsfeer verhogen. De eer viel de districtscommissaris van Saramacca te beurt om de taart samen met adja (opa) Binda te snijden. Hij verkeert voor zijn leeftijd in topconditie. Districtscommissaris Mandrachaldebi Ghisaidoebe, die namens de president was afgevaardigd, vertelde dat in haar zesjarige carrière zij voor de tweede keer een honderdjarige heeft meegemaakt. Nog geen anderhalf jaar terug was zij in hetzelfde ressort aanwezig voor felicitaties aan een honderdjarige.

Binda werd op 20 augustus 1909 geboren op Huwelijkszorg. Hij heeft daar de lagere school doorlopen tot de zesde klas. Ook is hij onderwezen in het Hindi. Op heel jeugdige leeftijd is hij begonnen om zijn ouders op het veld te helpen. Op de leeftijd van 25 jaar trad hij in het huwelijk met wijlen Somaria Gangadien. Zij kregen drie dochters en twee zonen. Helaas zijn beide zonen reeds komen te overlijden. Binda is de trotste grootvader en overgrootvader van respectievelijk 30 kleinkinderen en 64 achterkleinkinderen. Hij was eerst landbouwer en heeft heel hard gewerkt. Later werd hij ambtenaar bij het ministerie van Openbare Werken. Als laatst is hij op zestigjarige leeftijd gepensioneerd als voorman.

Binda vertelt aan DBS dat hij erg ingenomen was met de dag en het heel fijn vond om zoveel mensen om zich heen te hebben. “Wat wil ik nog meer?” Hij vertelt dat hij een heel zwaar leven heeft gehad. Hij heeft in zijn leven hard gewerkt en heeft ook armoede gekend. Opa Binda woont op zichzelf, maar wordt omringd door zijn kinderen en kleinkinderen. Vooral een van zijn kleinzonen let heel goed op hem. Opa Binda is zeer getalenteerd. Hij kan de dhol (slaginstrument) bespelen, kan doha’s en bhajans (religieuze liederen) zingen en ook het heilig geschrift van de Hindoes, de Ramayana, lezen. Hiernaast is hij de Nederlandse taal en ook het Frans machtig.

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics