Nickerie.Net, maandag 24 augustus 2009


Nickerie levert beste zesdeklassers af

Filia Enser, 22/08/2009

Nickerie - De best geslaagde leerlingen van de lagere school komen dit jaar niet van de traditionele ‘goede’ scholen, maar uit Nickerie. Bharat Basropansingh (OS I Nieuw-Nickerie) is met 69 punten de beste leerling van Suriname, Nazreen Kromopawiro (OS II Nieuw-Nickerie) scoorde 68 punten. Sanjiv Gangaram Panday van OS Gijsberthusstraat heeft voor het aantal vereiste toetsvakken 66 punten behaald. Het doel van dit project, de Go Glo, is het belonen en stimuleren van de leerlingen van de zesde klas van alle basisscholen om steeds te streven naar kwaliteitsverbetering van het GLO-onderwijs. De doelgroep behelst alle leerlingen van de zesde klas die met een excellent resultaat, gemiddeld 8,5 punten of meer per vak, die de eindtoets van het GLO-onderwijs hebben afgerond.

Minister Edwin Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling staat op het punt Bharat Basropansingh van de Openbare School I te Nieuw-Nickerie te feliciteren, gisteren tijdens de huldiging van de Go Glo-leerlingen op het Texaco complex aan de van ‘t Hogerhuysstraat. Bharat is met 69 punten landelijk de best geslaagde zesdeklasser.-dWTfoto / Werner Simons .

Rotary Club Paramaribo Residence is zeer tevreden omdat de spreiding dit jaar duidelijk merkbaar was. Het project is voor de achtste keer uitgevoerd. Dit jaar zijn 92 leerlingen in de bloemetjes gezet.

Minister Edwin Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling spreekt van een “heel goede oogst”, omdat er steeds meer kinderen uit verre districten in de selectie vallen. Soms moet zelfs onder moeilijke omstandigheden gestudeerd worden. De bewindsman is bezorgd over de groep die de toets niet heeft gehaald. Samen met andere deskundigen wordt nagegaan hoe het percentage geslaagden en Go Glo-leerlingen kan worden verhoogd.

Wolf wees de leerlingen erop dat deze prestatie het begin is van hun studieloopbaan. Hij drukte de kinderen op het hart om zich niet in te laten met anderen die het niet goed menen. Naast studeren kan de 12-jarige Brienne Renfurm ook goed zwemmen. Ze is van de VOS en met 64 punten geslaagd van de Sint Bernadetteschool. Vaak moest ze vóór school trainen. Toch zorgde ze ervoor op te letten in de klas en na school te studeren om daarna weer te trainen.

“De spanning is er uit”, zegt moeder Ruth Renfurm trots. Ze verwacht dat haar dochter Brienne zich komend jaar, als ze de Christus Koningschool bezoekt, ook blijft inzetten. Saïda Tuinfort (12) komt uit Albina. Ze scoorde 60 punten. Vanaf de kleuterklas tot aan de vijfde klas bezocht ze een Franse school. Toen ze naar Albina ging moest ze vanwege de taal de vijfde klas overdoen.

Moeder Esther Tuinfort is trots, omdat haar dochter studeren van zichzelf heeft. Saïda wil later leerkracht worden. De Vrije school is uitgeroepen tot de beste Go Glo-school, daar die acht leerlingen heeft afgeleverd. Van de organisatie ontving deze school een cheque van SRD3000 dat besteed moet worden aan een duurzaam project. Naast een tas met schoolbenodigdheden ontvingen alle leerlingen een spaarbankboekje en andere waardebonnen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-08-2009


Nickerie levert elftal GO GLO’ers
Geplaatst: 21/08/2009

Nickerie -  Onderwijsinspecteur Roy Katisa heeft in een vraaggesprek aangegeven dat behalve de goede slagingspercentages van Nickerie, hij nog meer content is over het feit dat zij dit jaar elf GO GLO’ers hebben kunnen leveren, die mee doen aan het GO GLO-project van de Rotary Club. Prijzenswaardig volgens Katisa is ook dat de bestgeslaagde GLO’er van Suriname komt uit het district Nickerie. De jonge en talentvolle Basropansingh Bharat, die vastberaden is arts te worden, heeft het gepresteerd om 69 punten te scoren, waarvan zes tienen en een negen. De OS-I GLO’er is volgens zijn vader, Vyas Basropansingh, vrij normaal en helpt zijn vader flink mee in de tuin en in de huishouding. Anderzijds zegt de trotse vader dat Bharat soms gedwongen moet worden om een studie break te nemen. ‘Hij is een echte studiebol’, zegt de vader.

Katisa geeft aan dat de leerlinge Ramdas Rinia van de OS Skoerki 60 punten heeft behaald. Haar schoolhoofd, Girdjakoemar Dinai, is heel blij met het resultaat. En dit, dankzij de inzet van zijn team, waar de leerkrachten nul verzuimen hebben. Volgens Dinai is het hen de nodige waardering te geven en hen verder te motiveren. Het is na bijkans tien jaren dat een leerling van de GLO in Nickerie zulke goede cijfers heeft gehaald.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-08-2009

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics