Nickerie.Net, woensdag 26 augustus 2009


Over 18 maanden moderne havenfaciliteit Nickerie operationeel

Geplaatst: 26/08/2009

Paramaribo -  Met de ondertekening van de aanneemovereenkomst tussen NV Havenbeheer Suriname en de multinational MNO Vervat, voor de bouw van marinewerken/haven Nieuw Nickerie gistermiddag, is alvast de start gegeven voor een nieuwe toekomst voor het district Nickerie. Directeur John Defares van NV Havenbeheer heeft in zijn toespraak aangegeven dat het gisteren ook 14 jaren geleden was dat zij daar waren om het beheer van de SMS over te nemen. Het project voor de facelift van de haven van Nickerie speelt al jaren en is uiteindelijk voor financiering goedgekeurd door de Islamic Development Bank (ISDB). Het project moet volgens schema over 18 maanden opgeleverd worden door MNO Vervat. Na enkele vertragingen is het project door inzet van de Centrale Bank van Suriname en Havenbeheer nu uiteindelijk begroot geworden voor 14.3 miljoen US dollars, een groot deel gefinancierd door de Islamic Development Bank.

VP Ramdien Sardjoe (Fotobron: Hr. Akbar)

Ir.R.de Jong van MNO Vervat gaf aan dat het project goed bestudeerd is en dat vanuit ISDB ook bekeken is in hoeverre Suriname de terugbetalingcapaciteiten heeft. De nieuwe en moderne havenfaciliteit zal na afronding een lengte hebben van 250 meter en een opslagcapaciteit van 8000 vierkante meter. Binnen de uitvoer van het project is ook meegenomen het uitbaggeren van de Nickerierivier over een afstand van zes kilometers, zodat een goede vaargeul steeds beschikbaar blijft. Het werk is gegund aan MNO Vervat.

De moderne haven zal minimaal voorzien zijn van gebouwen. Zo zullen bestaande gebouwen van de SMS plaats moeten maken voor container storage. Er komt een kleine havenkantoor, terwijl de bestaande douane visitatiepost een renovatie zal ondergaan. Dit alles zal ook voldoen aan de internationale standaarden.

Voor het uitbaggeren is intussen aan een Surinaams bureau al de opdracht gegeven om studies te doen. Het uitbaggeren is een bijkomende post die SRD 12 miljoen zal kosten. Districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar zegt ingenomen te zijn met de reconstructie en de rehabilitatie van het havencomplex van zijn district. Voor de productie en dienstverlening zei Shankar dat hiermee een weg voor nieuwe ontwikkelingen open is gegaan.

Vicepresident Ramdien Sardjoe vindt dat de ondertekening van deze overeenkomst slecht een belangrijk deel is van alle grote projecten die de regering heeft uitgevoerd en nog zal uitvoeren. Hij zei dat deze regering bekend staat als de regering van grote projecten en een regering die durf heeft om beleidsmatig te investeren voor de toekomst. “De deur van Nickerie gaat open voor de wereld”, zei Sardjoe. De haven is volgens Sardjoe de poort voor schepen van o.a. Guyana en het Caribische gebied.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

26-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics