Nickerie.Net, woensdag 26 augustus 2009


Suriname doet presentatie voor Zeerechtcommissie
Geplaatst: 26/08/2009

Paramaribo -  Een delegatie van ons land heeft gisteren in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties te New York de claim van Suriname ter uitbreiding van de buitengrens van het continentaal plateau bij de Zeerechtcommissie technisch toegelicht. Suriname stond als eerste in de rij der staten die tijdens de huidige sessie in de gelegenheid zijn gesteld om ten overstaan van de 21 leden tellende commissie additionele en technische details over het op 5 december 2008 formeel ingediend verzoek te presenteren.
De delegatie werd geleid door de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, ambassadeur Henry Mac Donald. Als deskundigen traden op Franklin Mac Donald van het Lim A Po Instituut voor Sociale Studies, Nohar Poeketie en Sharon Kuhn van de Staatsolie Maatschappij Suriname NV, mr. Miriam Mac Intosh van de permanente missie van Suriname bij de Verenigde Naties en professor Karl Hinz, voormalig lid van de Zeerechtcommissie, als externe deskundige.

De delegatieleider om commentaar gevraagd, verwoordde na de succesvolle presentatie zijn bevindingen als volgt.

Deze exercitie was als gevolg van de formele indiening die vorig jaar in de maand december heeft plaatsgevonden. De aanvraag is gebaseerd op artikel 76 van het Zeerechtverdrag waaraan ons land vanaf 1998 partij bij is. Suriname is in dit kader al enkele jaren druk bezig zich goed voor te bereiden op dit moment. Er is met behulp van interne en externe deskundigen technisch onderzoek verricht om de grenslijn definitief vast te stellen. Hierdoor zijn we thans in staat om deze belangrijke claim inzake de uitbreiding van ons grondgebied op een deskundige manier toe te lichten.

Als deze claim uiteindelijk door de Commissie wordt gehonoreerd, zal de buitengrens van Suriname in het meest westelijke deel van het continentaal grensgebied tot maximaal 350 mijl kunnen lopen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

26-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics