Nickerie.Net, maandag 31 augustus 2009


Mexicaanse griep / Nieuwe Influenza A (H1N1)

Versiedatum: 25 augustus 2009

Deze patiëntenbrief is bedoeld als ondersteuning van het consult door de huisarts. De huisarts geeft de brief mee aan patiënten met de betreffende ziekte of aandoening. De informatie dient niet als vervanging van een consult door de huisarts. Bedenk bij het lezen dat uw gezondheidssituatie anders kan zijn dan in de teksten wordt beschreven.

Wat is Nieuwe Influenza A (H1N1)?

Nieuwe Influenza A (H1N1) is de naam van het nieuwe griepvirus dat zich vanuit Mexico over de wereld heeft verspreid. In veel landen over de hele wereld hebben hierdoor mensen griep gekregen. We noemen het daarom een wereldgriep (grieppandemie). Ook in Nederland krijgen mensen deze nieuwe griep. Nieuwe Influenza A (H1N1) lijkt veel op een gewone griep zoals die iedere winter in Nederland voorkomt.

Wat is het verschil met gewone griep?

Gewone griep ontstaat door een bekend virus. Veel mensen hebben al weerstand tegen zo’n bekend virus. Daardoor worden een beperkt aantal mensen ziek en verspreidt het gewone griepvirus zich minder snel. Bij de gewone griep is er genoeg tijd om een griepprik te maken die tegen dit virus beschermt.

Een wereldgriep, zoals op dit moment de Nieuwe Influenza A (H1N1), ontstaat door een nieuw griepvirus. Een nieuw griepvirus begint meestal als een vogelvirus. Van de vogel komt het direct of via een ander dier (bijvoorbeeld varken) bij de mens terecht. Onderweg kan het virus zo veranderen dat het besmettelijk wordt voor de mens. Niemand heeft weerstand kunnen opbouwen tegen dit nieuwe virus. Daardoor verwachten we dat meer mensen ziek worden dan bij een gewone griep. Omdat het een nieuw virus is, is er minder snel een griepprik beschikbaar om kwetsbare mensen tegen het virus te beschermen. We verwachten dat de prik tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) eind oktober 2009 beschikbaar is.

Hoe wordt het griepvirus overgedragen?

Elk griepvirus wordt op dezelfde manier overgedragen. Het griepvirus zit in druppeltjes slijm, snot en speeksel en komt door hoesten, niezen of praten bij een ander terecht. Ook via de handen kan het virus worden overgedragen. Bijvoorbeeld als iemand zijn neus afveegt en daarna de deurklink aanraakt of u een hand geeft. U kunt besmet raken als u het virus inademt en het op het slijmvlies van uw neus, mond of keel komt. Het virus kan ook via het oogslijmvlies binnenkomen.

Hoe groot is de kans om het krijgen?

Er wordt vooral aan besmetting met het nieuwe griepvirus gedacht bij mensen die binnen zeven dagen na terugkomst uit Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Chili, Argentinië, Groot Brittanië, Spanje, Griekenland of Australië griepverschijnselen krijgen. Momenteel is de griep ook in Nederland en kunt u, ook als u niet in het buitenland bent geweest, Nieuwe Influenza A krijgen. De kans om het in Nederland te krijgen is nog steeds niet erg groot. Van de 10 mensen met verkoudheidsklachten en koorts hebben er maar een of twee Nieuwe Influenza A.

Wat zijn de verschijnselen?

Binnen een tot zeven dagen nadat u het virus binnenkrijgt, kunt u griepverschijnselen krijgen. Tot nu toe lijkt het te gaan om een milde vorm van de gewone griep. U krijgt koorts, droge hoest, met koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en moeheid. Soms is er ook wat keelpijn of diarree. De hoest kan een paar weken blijven. De andere klachten gaan meestal binnen 7 dagen vanzelf over. Net als bij de gewone griep kunt u longontsteking krijgen. U wordt dan benauwd en gaat zich extra ziek voelen. Als u een chronische ziekte heeft, zoals diabetes mellitus, een longziekte, een hartziekte of een nieraandoening, dan kunt u extra ziek worden van de griep. Ook bij kleine kinderen (jonger dan 2 jaar) of bij mensen ouder dan 60 jaar moeten we extra opletten of ze zieker worden dan we normaal bij een griep zouden verwachten. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen vooral in de laatste drie maanden van hun zwangerschap.

Iemand met griep is hooguit een week besmettelijk. De besmettelijkheid begint een dag voordat u ziek wordt. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ook ziek.

Is er een griepprik tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1)?

Het ontwikkelen van een griepprik duurt vier tot zes maanden. Het ziet er naar uit dat de nieuwe griepprik eind oktober 2009 beschikbaar zal komen. Waarschijnlijk zullen dezelfde mensen die normaal de jaarlijkse griepprik krijgen ook deze nieuwe griepprik krijgen.

Zijn er medicijnen tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1)?

Er zijn medicijnen die het griepvirus remmen. We noemen dit virusremmers. Deze zijn bekend onder de naam oseltamivir. Het zijn zeker geen krachtige geneesmiddelen. We weten dat virusremmers de klachten bij een bekend griepvirus wat verminderen. Als u normaal gezond bent en u krijgt deze nieuwe griep dan heeft u geen virusremmers nodig. Mensen met een gezondheidsrisico (bijvoorbeeld diabetes mellitus, een longziekte, een hartziekte of een nieraandoening), vrouwen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap en kinderen jonger dan 2 jaar komen al bij de eerste griepverschijnselen in aanmerking voor virusremmers.

Hoe verminder ik de kans op besmetting?

U kunt het volgende doen om de kans dat u besmet raakt te verkleinen.

Het heeft géén zin om ‘alvast’ virusremmers in te nemen als u zelf niet ziek bent, ook niet als u contact heeft (gehad) met een grieppatiënt of als u op vakantie gaat naar een land waar veel mensen Nieuwe Influenza A hebben.

Wat moet u doen als u griep krijgt?

Wanneer contact opnemen?

Bel bij de eerste griepverschijnselen als u tot een van de groepen behoort die meer risico lopen om extra ziek te worden door de griep, bijvoorbeeld:

Meer informatie

Meer informatie over de Nieuwe Influenza A vindt u op de website van het ministerie van VWS, www.grieppandemie.nl  Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze brief nog vragen heeft, kunt u daar bij een volgend contact op terugkomen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Artsennet

31-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics