Nickerie.Net, maandag 31 augustus 2009


Minister Ravenswaay: Zeer riante positie voor Suriname in de toekomst
"
laten we een keertje als samenleving proberen tevreden te zijn met wat we hebben en niet ontevreden te zijn met wat we niet hebben"

Geplaatst: 29/08/2009

Paramaribo -  In 1975 waren we staatkundig onafhankelijk; onze positie was op economisch gebied heel fragiel en afhankelijk; er was slechts één sector die ons een beetje kon onderhouden, namelijk de bauxietsector. Vandaag de dag, zien we dat de toeristensector een behoorlijke bijdrage levert, zo ook de goudsector en de aardoliesector. Er zal een gelijkmatige verdeling moeten plaatsvinden van de welvaart die komen zal. De samenleving moet door ons tevreden gesteld worden, zegt minister Rick van Ravenswaay. Ook de minister is zich ervan bewust dat niet iedereen de huidige ontwikkeling in zijn portemonnee voelt. Een groot deel is nog ontevreden, maar laten we een keertje als samenleving proberen tevreden te zijn met wat we hebben en niet ontevreden te zijn met wat we niet hebben.

Minister Rick van RavenswaayMinister Rick van Ravenswaay

De ontwikkeling is voor een groot deel afhankelijk van het beleid van de monetaire autoriteiten. Daarom fronste de minister zijn wenkbrauwen toen hij onlangs de uitspraken van een voormalige Centrale Bank-president (Red. N.Net Henk Goedschalk) via de media vernam. De minister zegt dat we het beleid kennen wat gevoerd is, maar hij voelt zich niet geroepen om mensen te gaan bekladden. “Iedereen heeft zijn eigen inzichten, maar het is natuurlijk makkelijk om van de kantlijn te oordelen en vooroordelen uit te spreken. We hebben de effecten van het beleid van toen ervaren; we hebben tijden gekend waar het erg slecht ging met onze monetaire situatie. We weten als huidige Surinamers niet eens halfjes hoe slecht het toen ging.

Gaat u een keertje na waarom de neo-lening moest worden gesloten. Hij legt uit dat het vorige moest, omdat Suriname in feite een failliete staat was. De overheid had toen niet meer het vermogen om de schuld die zij had bij de Centrale Bank vanwege de monetaire financiering af te lossen. Toen is de ontwikkelingshulp gebruikt om de neo-lening aan te gaan en af te lossen.

Als men al deze zaken op een rijtje zet kunnen we concluderen dat we vanuit een dal in een korte tijd geklommen zijn naar een natie die zichzelf kan respecteren op economisch gebied; na zoveel jaren van een zeer afhankelijke relatie gegroeid te zijn naar een vrij economisch onafhankelijke relatie. Als het even nog goed zit en het beleid verder wordt voortgezet (en dat hoeft niet het zelfde beleid te zijn, maar naar inzichten een goed beleid) dan ziet de minister een zeer riante positie voor Suriname in de toekomst. Hij benadrukt dat we absoluut niet moeten teruggaan naar het beleid wat de vorige governor van de Centrale Bank, de heer Goedschalk, voerde.

Satis Baldewsingh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

31-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics