Nickerie.Net, woensdag 09 september 2009


Toegangsweg Bigi Pan dichtgeslibd

Beta Debidien, 08/09/2009

Nieuw-Nickerie - Het Jamaerkanaal dat toegang biedt tot het Bigi Pan Multiple Use Management Area (Mumagebied) is dichtgeslibd. Op bepaalde plaatsen staat het wied zo hoog, dat het kanaal ook moeilijk bevaarbaar is. “Om de plaats van bestemming te bereiken in het Bigi Pangebied, moeten mensen op die locaties uit de boot stappen en duwend verder,” schetst Chanderbhan Dwarka, coördinator Natuurbeheer Nickerie, de situatie.

Deze toestand is ontstaan als gevolg van het verwijderen van de inlaatduikers bij de ingang van de kanaal aan de rechteroever van de Nickerierivier. Dwarka zegt dat het zoutwater van de rivier het kanaal niet meer binnenkan, waardoor de vegetatie is toegenomen. Als er geen verandering komt in de situatie, wordt het voor vooral toeroperators moeilijk om toeristen het gebied in te krijgen.

Toeroperators varen via het Jamaerkanaal naar het Bigi Pangebied .-. dWT foto / Beta Debidien

“We kunnen voorlopig vier tot vijf mensen per keer meenemen naar het Bigi Pangebied, maar er dreigt een gevaar van 'leegloop' van de Bigi Pan via de breuk die ontstaan is in het noorden langs de kust,” zegt Kenneth Pawiroredjo. Hij is gids in het gebied. Onder normale omstandigheden kon de gids acht tot tien mensen meenemen, wat nu niet meer mogelijk is. “Het bezoeken van het gebied zal over twee weken helemaal niet meer mogelijk zijn. Dan zal de toerismesector totaal in gedrang komen in het district, want het Bigi Pangebied is de meest aantrekkelijke plaats in Nickerie voor de toeristen.”

Het dichtslibben van de toegangsweg naar Bigi Pan is ook te wijten aan het wangedrag van bepaalde bezoekers die zich niet houden aan wet en regel, zegt districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar. De duikers bij de ingang van het Jamaerkanaal zijn al lang weggespoeld. “Het oud systeem is al jaren buiten functie,” vertelt Shankar. Met de bouw van een sleephelling zal op die locatie wel een constructie komen om zoutwater uit de rivier te kunnen inlaten. “Willen wij het kanaal redelijk schoon en bevaarbaar houden, dan hebben wij meer dan SRD 50.000 nodig.” De burgervader zal mogelijkheden bekijken om in te spelen op de achterstand in het onderhoud van het Jamaerkanaal.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics