Nickerie.Net, vrijdag 11 september 2009


SRD 600.000 nodig voor herstel schade Bigi Pan

Beta Debidien, 10/09/2009

Nieuw-Nikerie - Herstel van de schade in het Bigi Pan-gebied wordt geschat op ruim SRD600.000. In drie gevallen zijn recent door toedoen van vissers de dammen van dit Multiple Use Management Area doorgestoken. "Om dit probleem structureel aan te pakken is ongeveer de helft van het bedrag nu nodig", zegt districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar. Het grootste probleem is geconstateerd bij de plek Bonbush waar een coupure (een afsnijding van een bocht in een waterweg) is uitgegroeid tot een kanaal van ongeveer twintig meter breed en zes meter diep.

En van de breuken in de dam van Bigi Pan met het gevolg dat het zogenoemde Multiple Use Management Area-gebied aan het leeglopen is. Herstel van de schade kost meer dan SRD 600.000.-dWTfoto/Beta Debidien.

Daarnaast is Merki het tweede probleemgebied "waar wij een dolwerk gaan moeten construeren om het water te kunnen beheersen in het Bigi Pangebied", geeft Shankar aan. Dit werk is begroot op ongeveer SRD120.000. Het betreft de constructie van een inlaat waardoor het water vanuit de Nickerierivier naar de Bigi Pan kan stromen. Hierdoor zal de beheersing van het waterpeil beter ter hand genomen kunnen worden, waardoor het gebied in de toekomst niet kan leeglopen. Ook bij een natuurlijke calamiteit zou via deze weg ervoor gezorgd kunnen worden dat het gebied niet leegloopt.

Er zijn ook andere plaatsen waar de dammen doorgestoken zijn. "In deze situatie wanneer wij de ingrepen die voorgesteld zijn niet plegen, ben ik bang dat wij de ecologie en daarmee gepaard de flora en fauna, de sociale en economische bronnen van het gebied gaan verliezen". Vissers vinden het van belang dat de schade snel wordt hersteld waardoor ze hun activiteiten kunnen hervatten. "Mijn huishouding is helemaal afhankelijk van visvangsten in het Bigi Pangebied", zegt de bezorgde beroepsvisser Shaam Raghoebir. Door de zeer lage waterstand kan hij het gebied niet per boot bereiken. Intussen heeft RGB-minister Michael Jong Tjien Fa beloofd op korte termijn de middelen beschikbaar te stellen. "Wij zijn nu afhankelijk van de bewindsman om aan de slag te kunnen gaan", aldus Shankar.-.

Nickerie.Net extra

Een van de breuken die reeds in 2006 was ontstaan en niet afdoende aangepakt (Foto Danny Jibodh /Nickerie.Net)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics