Nickerie.Net, maandag 14 september 2009


Norman Borlaug, de vader van de groene revolutie overleden

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse landbouwdeskundige Norman Borlaug is zaterdag in Texas op 95-jarige leeftijd overleden. Hij won in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan een verbeterde voedselproductie en wordt ook wel de vader van de 'groene revolutie' genoemd. Norman Ernest Borlaug (Cresco, 25 maart 1914 - Dallas, 12 september 2009) ontving in 1970 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn bijdrage aan de wereldvrede dankzij verbeterde voedselproductie. Hij is een van vijf mensen die naast deze Nobelprijs ook de Medal of Freedom en de Congressional Gold Medal heeft gewonnen.

Norman Borlaug, nog op zijn 90ste verjaardag (2004)

Borlaus studeerde genetica en fytopathologie aan de Universiteit van Minnesota, alwaar hij in 1942 zijn Ph.D. haalde. Daarna nam hij een baan als landbouwkundig onderzoeker in Mexico. Hier ontwikkelde hij nieuwe tarwerassen die beter tegen ziektes konden en meer opbrengst hadden. Hij introduceerde deze nieuwe tarwe's samen met andere moderne landbouwtechnieken in Mexico, Pakistan en India. Als gevolg hiervan werd Mexico in 1963 een groot exporteur van tarwe. Tussen 1965 en 1970 werden de tarweoogsten in India en Pakistan bijna verdubbeld. Deze toename van voedsel wordt de Groene Revolutie genoemd.

Borlaug heeft ook geholpen deze methodes voor voedselproductie te introduceren in AziŽ en Afrika. Hij heeft lange tijd campagne gevoerd voor het gebruik van zijn methodes en biotechnologie in de strijd tegen de honger in de wereld. Zijn werk stuitte echter op kritiek van onder andere milieuactivisten.

In 1986 richtte Borlaug de World Food Prize op ter erkenning van mensen die zich inzetten voor de verbetering van de kwaliteit en kwantiteit van de hoeveelheid voedsel in de wereld.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net

13-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics