Nickerie.Net, dinsdag 15 september 2009


Rode rijst beïnvloedt opbrengst en kwaliteit padie

Beta Debidien, 15/09/2009

Nieuw-Nickerie - Teveel rode rijst (onkruidrijst) op een areaal beïnvloedt de gemiddelde opbrengst en de kwaliteit van padie. Het verlaagt de opbrengst met 30 tot 40 balen padie per hectare. De oogst die afgelopen weekend van start ging in Nickerie wordt gekenmerkt door zeer lage opbrengsten. Dit probleem hebben vooral de rijstboeren in de oostelijke polders.

De boeren hebben dit hoofdseizoen te maken gehad met veel rode rijst en ander onkruid dat ongeveer twintig tot dertig centimeter uitsteekt boven de normale rijstplant. “We weten echt niet waar zoveel rode rijst vandaan komt”, zegt Vincent Tjin A Djie, grootlandbouwer aan de linkeroever van de Nickerierivier. Volgens hem heeft dat mogelijk te maken met het weer en andere factoren, waarbij een soort broei van wilde rassen is ontstaan doordat zaden die al in de grond zaten, ontkiemden. Hierdoor zijn veel rijstarealen overspoeld met rode rijstplantjes die de normale rijstplanten hebben overwoekerd. Landbouwers in de westelijke polders hebben echter een andere theorie.

Rode rijst of onkruidrijst steekt 20 tot 30 centimeter boven de normale rijstplant uit. Boeren in Nickerie hebben hierdoor tot nu toe een lage oogst binnengehaald.-dWTfoto/Beta Debidien.

Volgens hen gaat het hier om wilde rassen die makkelijk opkomen en veel meer korrels dragen dan een normale rijstplant. “De rode rijstplant is stabieler en opgewassen tegen ongunstige weersomstandigheden”, zegt Lekhram Soerdjan, waarnemend directeur van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie. Volgens hem is rode rijst een sinds oudsher bestaande onkruidsoort. “Overal waar er rijst geproduceerd wordt, is er een probleem met rode rijst. En het is ook moeilijk te bestrijden”, benadrukt Soerdjan. Rode rijst kan op verschillende manieren onderdrukt of voorkomen worden. Onder meer door technieken toe te passen als voorkiemen van zaad, het gebruiken van een hoge zaaidichtheid en voorselectie van zaad.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics