Nickerie.Net, dinsdag 15 september 2009


Straffen voor weigering SRD-prijsaanduiding

Beta Debidien, 15/09/2009

Nieuw-Nickerie - Sluiting van winkels, boetes en celstraffen staan zakenlieden te wachten die weigeren hun goederen en/of diensten in de Surinaamse dollar aan te prijzen. Vanaf 1 oktober gaat het ministerie van Handel en Industrie strenger hierop controleren. “We gaan tegen deze mensen processenverbaal opmaken en opsturen naar het Openbaar Ministerie voor de verdere strafbepaling”, zegt Lucille Welles-Uitenwerf, HI-coördinator Voorlichting.

Nog heel veel handelaren en ondernemers gebruiken vreemde valuta-aanduidingen voor hun goederen. Het afgelopen weekend hield het ministerie een voorlichtingsbijeenkomst in Nickerie om de plaatselijke gemeenschap op de hoogste te stellen van de activiteiten van HI. Met name autohandelaren en juwelierszaken in het rijstdistrict blijken de nieuwe maatregel aan hun laars te lappen. Bijna een maand terug werd een bevel uitgevaardigd door HI, dat handelaren verplicht hun goederen in de SRD aan te duiden. Dit na onder meer veel klachten uit de samenleving, die vooral wees op de SRD-lonen die worden verdiend.

Hoewel nog schoorvoetend, onderwerpen ook autohandelaren, zoals deze in Albina, zich aan de maatregel om prijzen voortaan in SRD aan te geven. Het vertrouwen in de nationale munt moet op deze manier verder versterkt worden.-dWTfoto/Hugo den Boer .

De handelaren in Nickerie hebben tot eind september de ruimte om hun zaken alsnog in orde te maken. Begin september is HI gestart met een bewustwordingscampagne via onder andere de media. In dat kader is in het weekend in Nickerie gestart met het uitdelen van flyers met als opschrift 'Prijsaanduiding in SRD verplicht'. Deze week zullen ook in Paramaribo flyers worden uitgedeeld.

“Het komt heel goed over dat HI handelaren, verhuurders en anderen verplicht stelt hun prijzen aan te duiden in SRD, want wij verdienen geen vreemde valuta”, zegt Artie Lachman, huisvrouw in Nickerie. Ze vindt dat ook de nutsbedrijven hun diensten en producten in SRD moeten afprijzen dan in Amerikaanse dollar, want in het verleden heeft zij bij de Energiebedrijven Suriname keiharde valuta moeten betalen voor een nieuwe aansluiting. “Dat was ook niet makkelijk te vinden, vooral niet bij de bankinstellingen,” aldus Lachman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics