Nickerie.Net, donderdag 17 september 2009


Vetten in junkfood doen je meer eten

Vetten in bepaalde voeding als roomijs en hamburgers gaan meteen naar de hersenen en geven de boodschap meer te eten. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Junkfood, blijft junk !

Palmzuur

De onderzoekers bestudeerden ratten en muizen. Ze kregen dezelfde hoeveelheid calorieŽn te eten, maar in drie verschillende vormen van vet: palmzuur, mono-onverzadigde vetzuren of onverzadigde vetzuren uit olijven. Daaruit bleek dat palmzuur, een stof in rundvlees, boter, kaas en melk, het meeste effect had op de hormonen leptine en insuline. Als je iets eet dat rijk is aan palmzuur, raakt deze stof tot in de hersenen en word je resistent aan de hongerstillende hormonen insuline en leptine. Omdat je hersenen dan niet de boodschap geven dat je moet stoppen, ga je te veel eten.

Maandag hongeriger

Het hormoon leptine wordt door de hersenen geproduceerd en onderdrukt honger terwijl insuline door de pancreas aangemaakt wordt en de bloedsuikerspiegel reguleert. Het effect kan enkele dagen duren, waardoor ze goede voornemens om terug gezonder te eten kunnen dwarsbomen. Dit is de eerste studie die aantoont hoe bepaalde producten een vicieuze cirkel kunnen veroorzaken van te veel te eten. Dit verklaart volgens de onderzoekers dat mensen die in het weekend ongezond eten, hongeriger zijn dan normaal op maandag.

Genoeg

Onderzoeker Deborah Clegg: "Ons lichaam is normaal gezien geprogrammeerd om te laten weten wanneer je genoeg hebt gegeten. Maar dat gebeurt niet altijd wanneer we iets lekker eten. De chemie in de hersenen kan helemaal veranderen in een korte periode." (ep)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / D. Clegg

14-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics