Nickerie.Net, maandag 21 september 2009


Jet Investments: ‘Suriname moet af van hobbyclubjes’

21/09/2009

Paramaribo - Suriname moet af van ‘hobbyclubjes’ die bij elkaar komen om megadeals voor het land te onderhandelen. Verstandiger is het om per minerale sector een team van hooggekwalificeerde Surinamers, aangevuld met buitenlandse experts, met onder andere multinationals te laten onderhandelen.“Suriname is rijk aan goud maar helaas zeer arm aan dealmaking kennis. Dat breekt het land op.

Vanaf 1975 is er niet echt wezenlijk nagedacht over de manier waarop natuurlijke hulpbronnen ingezet kunnen worden op een commercieel verantwoorde manier. West-Suriname was er uiteraard wel, maar dat was een prestigeproject en beleidmakers hadden destijds absoluut geen verstand van de ontwikkelingen op de aluminiummarkt”, concludeert de financieel adviesorganisatie Jet Investments, die onder meer Rusland bijstaat bij het sluiten van deals met buitenlandse multinationals. De stijging van de marktwaarde van IamGold ligt aan de basis van de harde kritiek.

IamGold was amper 2,4 miljard US dollar in marktwaarde bij de overname van Cambior/Rosebel (in Suriname...red). IamGold is met 3 miljard US dollar in waarde gestegen sinds de overname van Cambior. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedroeg per 18 september 2009 5,4 miljard. En wat heeft Suriname verdiend?”, vraagt Jet Investments zich af. De multinational heeft aangetoond door middel van de Rosebelmijn een enorme aandeelhouderswaarde te creëren. “Technologie is essentieel, maar de markt begrijpen is helaas nog belangrijker”, gooit de organisatie beleidsmakers voor de voeten. “Iedere keer als beleidsmakers roepen over verdiensten in de goudsector, dan moeten wij eerst naar deze enorme waardecreatie van drie miljard dollar kijken”. Dankzij de Surinaamse Rosebelmijn heeft dit bedrijf nu een ongelofelijke megawaarde gecreëerd”.

“Terwijl politici kissebissen over Mickey Mouse-issues in ons parlement wordt door slechts één Surinaamse mijn een megabedrag verdiend”. Ondanks deze felle kritiek benadrukt Jet Investments niet te geloven in het openbreken van overeenkomsten. Eerder zouden beleidsmakers zich moeten afvragen “wat zij hebben geleerd om een volgende deal aanzienlijk beter te structureren”. Overigens waarschuwt de adviesorganisatie dat dealmaking geen vaste formules kent. “Als de goudprijs naar 1.500 US dollar gaat is het verstandig om te werken met andere parameters.

Billijkheid was heel zaligmakend vanaf 500 tot aan 1.000 US dollar per troy ounce. Er bestaat namelijk een interessant verband tussen de goudprijsstijging en de stijging van een aandeel van een goudproducerend bedrijf. Bij het structureren van gouddeals op deze hoge prijzen moeten wij gaan kijken naar andere variabelen zoals verdelingssystemen van het bedrijf versus directe belastingen in de vorm van goud”. “Laten wij hopen dat wij niet wederom grove blunders begaan door billijkheid op zeer hoge niveaus in te kopen”. Suriname is een steenrijk land, maar de natuurlijke en menselijke hulpbronnen moeten met meer deskundigheid worden ingezet. “Waarschijnlijk moet er een nieuwe generatie politici komen die dit soort elementaire zaken zullen uitvoeren ter verhoging van de welvaart in Suriname”, aldus Jet Investments.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / dWT

21-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics