Nickerie.Net, maandag 28 september 2009


Voorbereiding viering 80 jaar Arya Dewaker in volle gang

Geplaatst: 25/09/2009

Nickerie -  Op 29 september aanstaande bestaat Arya Dewaker Suriname 80 jaar. Dit zal groots worden gevierd, zegt Inderdath Tilakdharie, voorzitter van Arya Dewaker Suriname. Over de viering van 80 jaar Arya Dewaker vertelt de voorzitter het volgende: ‘In 2006 hadden enkele hoofdbestuursleden van Arya Dewaker Suriname een conferentie in India bezocht. Daarbij werd beslist dat bij de viering van 80 jaar Arya Dewaker Suriname, ons land in aanmerking komt voor het organiseren van een internationale conferentie. De organisatie is nu bezig met de voorbereidingen hiervan. Op zondag 20 september is de eerste groep buitenlandse gasten gearriveerd in Suriname. De groep uit India is dinsdag in ons land aangekomen. De andere gasten worden in de loop van deze week verwacht.’

Op zondagmorgen omstreeks elf uur begint de internationale conferentie. De punten die tijdens deze conferentie besproken zullen worden, gaan op een nadere tijdstip aangeboden worden aan de overheid en andere instanties. Er is op zondag verder een wandelloop voor jong en oud en in de avonduren een kerkdienst, met als bijzonderheid dat er op het terrein van Arya Dewaker 80 hawankoends (ceremoniële vierkante vuurpot) aangemaakt zullen worden.

De Arya Dewaker werd volgens Tilakdharie opgericht met als doel om middels de Arya Samaadj de Vedik Dharma tot de mensen te brengen. ‘En daarmee zijn wij al 80 jaren bezig.’ Volgens Tilakdharie is in de afgelopen 80 jaren de Arya Dewaker gegroeid tot een heel grote organisatie. Zo heeft de organisatie een eigen kindertehuis waar 50 tot 60 kinderen verblijven. Daarnaast heeft de organisatie 11 scholen: 3 muloscholen en 8 voor het glo – onderwijs.

Als een hoogtepunt in de afgelopen 80 jaar is door Tilakdharie aangehaald de constante groei van de organisatie en het ledenaantal. Een dieptepunt: de onrust die er heerste onder enkele leden die uiteindelijk belandde op de groene tafel. ‘Maar we hebben nu rust bereikt. Er is geen onenigheid meer. Zaken zijn opgelost.’ Op de vraag of voorzitter Tilakdharie wel wordt gedragen door de Arische gemeenschap in Suriname, zei hij het volgende: ‘Ja, ik wordt zeker gedragen. Onze lijst is goedgekeurd en wij zijn weer bij acclamatie herkozen voor drie jaren.’


Widjai Ganesh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

28-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics