Nickerie.Net, donderdag 01 oktober 2009


Moederbank ‘breekt’ valutaspeculanten

Eliézer Pross, 30/09/2009

Paramaribo - De euro- en US dollarkoersen op de vrije en zwarte markten zijn de afgelopen dagen gekelderd na de rigoureuze maatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Op de zwarte markt was de US dollar gisteren onder de SRD 2,90. En dat voor het eerst in twee maanden, zegt voorzitter Remi Bhailal van de Vereniging van Cambio Houders (VCH). Hij verwacht dat de koers nog verder zal dalen vóór eind deze week. “Wie geld wil maken door te speculeren met valuta tegen de SRD, zal verlies lijden vanwege de kracht van de moederbank,” zegt directeur Jimmy Bousaid van de Hakrinbank NV.

Interventie van de moederbank heeft als gevolg dat handelaren voor hun geldtransacties de banken verkiezen boven de zwarte markt en cambio’s.-.  CBvS-beleidsmedewerkers anoniem aan de krant. De SRD is niet gedevalueerd ten opzichte van de US dollar. De officiële koers van de moederbank is nog steeds SRD 2,71 voor aankoop en 2,78 voor verkoop. CBvS heeft slechts het plafond waarbinnen de vrije markt mag opereren verhoogd van SRD 2,80 naar 2,85. “Hiermee kunnen wij de informele sector in de legale sfeer brengen,” zegt een bron binnen de moederbank. Een maatregel die eind deze week al teruggedraaid kan worden, volgens Bousaid.

“Gelijk na deze maatregel is de koers naar onder de SRD 2,90 gedaald bij de cambio’s en op de zwarte markt,” zegt Bhailal. Handelaren verkiezen nu de banken boven de cambio’s en de zwarte markt voor hun transacties. Boussaid beaamt dat er een toename is in transacties bij de valutadesk van de banken, “omdat er voldoende valuta beschikbaar is. De moederbank is met haar grote deviezenreserve de dominante speler op de markt. Dat is de boodschap die wordt doorgestuurd.”

Deze maatregel van CBvS, gepaard met het ongelimiteerd beschikbaar stellen van euro’s aan handelaren vanaf vorige week, heeft te maken met het verhogen van de aanbod van valuta. Volgens beleidsmedewerkers van de Centrale Bank, zou de zwaarste maatregel zijn om de hoeveelheid SRD’s in omloop te verminderen door de kredietverlening bij banken aan banden te leggen. “Hetzelfde gebeurde een paar jaar terug in China toen men tegen de Hong Kong dollar wilde spreken. De centrale bank van China toonde toen haar kracht en brak alle speculanten om de Hong Kong dollar te verdedigen. Hetzelfde gebeurt nu met de SRD door de kracht van de moederbank,” stelt Bousaid. De deviezenreserve van rond de US 700 miljoen dollar getuigt, volgens hem, van haar kracht.

De reserves zijn opgebouwd uit ondermeer een positieve handelsbalans de afgelopen maanden (vanwege de crisis), verbeterde schuldpositie van Suriname en extra middelen van het Internationale Monetaire Fonds (US 100 miljoen dollar).-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics