Nickerie.Net, donderdag 01 oktober 2009


Nieuwe spamwet en Bel-me-niet Register van kracht

W. de Vries, 1 okt ober 2009

Vanaf 1 oktober is het in Nederland verboden om ongevraagd commerciŽle mails naar bedrijven te sturen. Ook treedt het wettelijke Bel-me-niet Register in werking dat ervoor moet zorgen dat consumenten niet ongevraagd worden gebeld. Hoewel het verzenden van spam aan consumenten al verboden was, konden bedrijven nog wel ongevraagd worden gemaild. Door een wijziging in de telecomwet komt daar nu ook een einde aan, waardoor in Nederland een algeheel spamverbod geldt. Telecomwaakhond OPTA is belast met het toezicht op de handhaving van de telecomwet en kan voor het versturen van spam boetes tot maximaal 450.000 euro per overtreding opleggen.

De wet geldt overigens alleen voor Nederlandse bedrijven. "Natuurlijk kunnen wij als klein land niet alle spam bij de grens tegenhouden", erkent staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. "We hebben het in Nederland nu goed geregeld. Het eerdere verbod om personen te spammen heeft afschrikwekkend gewerkt. Zo daalde de door Nederlanders verstuurde spam fors. Met het verbod om bedrijven te spammen verwachten we nu hetzelfde effect."

Overigens lijkt de antispamwet de afgelopen maanden juist een tegenovergesteld effect te hebben gehad. Eerder deze week bleek uit onderzoek van Tweakers.net al dat de hoeveelheid mailings die door Nederlandse bedrijven worden verzonden de afgelopen maanden juist fors is toegenomen. Veel bedrijven probeerden niet alleen nog hun commerciŽle boodschap voor het voetlicht te krijgen, maar ook hun opt-in-bestand op orde te krijgen.

Behalve het algehele spamverbod treedt donderdag ook het Bel-me-niet Register in werking. Dit wettelijke register moet door alle telemarketeers worden geraadpleegd voordat iemand ongevraagd wordt gebeld. Consumenten die in het register staan ingeschreven mogen niet worden gebeld. Mensen die zich eerder hadden ingeschreven bij Infofilter, het vrijblijvende opt-out-bestand van de telemarketingbranche, worden overgezet naar het nieuwe register.

Consumenten die ondanks vermelding in het register toch nog ongevraagd worden gebeld door marketeers, kunnen een klacht indienen bij Consuwijzer. Als blijkt dat bedrijven zich niet aan de nieuwe regels houden, dan kan de OPTA een boete van maximaal 450.000 euro per overtreding opleggen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweaker

01-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics