Nickerie.Net, maandag 05 oktober 2009


Jaardag Mahatma Gandhi krijgt ook aandacht in Suriname
Geplaatst: 03/10/2009

Paramaribo -  Wereldwijd is Mahatma Gandhi gisteren gememoreerd. In Suriname heeft de Suriname India Investment and Trade Promotion Organization een krans gelegd bij zijn standbeeld aan de Heiligenweg. Ook de ambassadeur van India, Kanwaljit Singh Sodhi, heeft in de vroege ochtend met zijn staf mala’s omgehangen. Volgens Asiskumar Gajadien, voorzitter Culturele Unie Suriname (CUS), is deze dag niet alleen bijzonder voor de Hindoestaanse gemeenschap, maar voor de wereldgemeenschap. Deze dag (02 oktober) is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Internationale Dag van Geweldloosheid. “Allemaal idealen die wij eropna moeten houden en streven. Ik denk dat er veel draagvlak is voor de idealen van Mahatma Gandhi. Vandaar dat ook in Suriname aandacht wordt besteed aan deze dag.”

Volgens Gajadien gaat het ten eerste om de symbolische idealen. “Wij willen vrede in het land hebben, wij willen niet dat er onrust heerst in de gedachten van de mensen. Wij willen geen geweld tussen verschillende groepen in dit land. Wij willen in alle rust leven en dat is een belangrijk ideaal, wat Mahatma Gandhi altijd nagestreefd heeft.” Hij is de mening toegedaan dat zolang er geen vrede heerst, er geen sprake kan zijn van ontwikkeling. In het verlengde hiervan zegt hij met het oog op de komende algemene verkiezingen dat de leiders de idealen van Mahatma Gandhi in hun gedachten moeten doorvoeren en oprechte politiek moeten bedrijven. Ook geeft hij mee dat wanneer zij iets zeggen, zij erachter moeten staan en het niet alleen bij beloftes laten.

Voorzitter Radjen Pahladsingh van de Suriname India Investment and Trade Promotion Organization zegt dat de 140ste geboortedag van Mahatma Gandhi, een dag is waarbij iedereen stilstaat. En niet alleen in Suriname, maar in heel de wereld, “omdat hij heeft gevochten voor een betere wereld”. De vader van Pahladsingh heeft een wezenlijke bijdrage geleverd bij de totstandkoming van het standbeeld.

Gebruikers van de grootste web search engine Google, zullen afgelopen dagen gemerkt hebben, dat ook Google aandacht besteedde aan Mahatma Gandhi Memorial Day, 2 oktober  - dag van de geweldloosheid.

Onlangs werd de renovatie van dit standbeeld ter hand genomen door Pahladsingh en anderen. Over het onderhoud van dit beeld zegt hij dat de organisatie die ermee belast is, zijn uiterste best doet, maar dat hij het een en ander onder de aandacht zal brengen van de desbetreffende personen. Het blijft weliswaar vrijwilligerswerk en “je moet de mensen bereid vinden om het te doen”. Een boodschap die hij meegeeft aan de politieke leiders is om heel vreedzaam naar de verkiezing toe te gaan en elkaar te respecteren.

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics