Nickerie.Net, donderdag 08 oktober 2009


Natin-onderwijs moet Nickerie tot hogere ontwikkeling brengen

Beta Debidien, 07/10/2009

Nieuw-Nickerie - "Natin-onderwijs moet voor de student de opgave zijn om het district Nickerie tot hogere ontwikkeling te brengen voor wat de technologie betreft. Ze moeten ook zorgen voor de ontwikkeling en vooruitgang van de landbouwsector en alle aanverwante aspecten en subsectoren die met deze sector verbonden zijn".

Woorden van districtscommissaris (dc) Bhagwatpersad Shankar, gisteren bij de start van het Natin-onderwijs in Nickerie. Het Middelbaar Technisch Onderwijs (MBO) ziet dc Shankar als de sleutel tot duurzame ontwikkeling. "Wanneer wij in aanmerking nemen dat Nickerie een agrarisch district is, dan moeten wij met de mogelijkheden die er zijn rekening houden en die proberen optimaal te benutten" zegt Shankar. Hij riep de scholieren op om geloof in eigen kunnen te ontwikkelen en op termijn te demonstreren.

Studenten samen met dc Shankar, de ministers Raghoebarsing van LVV en Edwin Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling bij de onthulling van het naambord.- dWTfoto/Beta Debidien

Dit project is een samenwerking tussen de ministeries van Lanbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Onderwijs en Volksontwikkeling en heeft zijn oorsprong gehad bij LVV", zegt landbouwminister Kermechend Raghoebarsing.

Volgens de bewindsman heeft onderzoek uitgewezen dat circa 300 leerlingen uit Nickerie in Paramaribo het Natin-onderwijs volgen. Ook dat kinderen op heel jonge leeftijd hun huizen verlaten om via onderwijs een beter toekomst te kunnen opbouwen. Met het oog op de verdere ontwikkeling in de westelijke districten, waaronder herstel van de agrarische sector, de activiteiten in de woning- en werktuigbouw en de voornemens van de mijnbouwbedrijven om ook in het westen te gaan investeren, was het noodzakelijk dat wij een onderzoek deden naar de haalbaarheid van een Natin op MBO-niveau in Nickerie.

"Vandaar dat het verantwoord is dat wij deze school ook naar het westen van het land hebben gebracht". Scholiere Sandhia Chedamie is heel blij met deze bijzondere ontwikkeling die Nickerie doormaakt. "Vooral omdat wij niet meer naar de stad moeten gaan om te studeren, want dat kost onze ouders heel wat geld. We gaan nu in onze eigen omgeving de lessen kunnen volgen", zegt Chedamie. Ze heeft gekozen voor de opleiding tot analist. Ook Sheline Esseboom sprak vol lof over de start van het Natin-onderwijs in Nickerie. Zij kiest hetzelfde als Chedamie, omdat zij een leuke job vindt om in een laboratorium te werken. Beide scholieren willen na afronding van het Natin hun krachten geven aan de verdere ontwikkeling van het district.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics