Nickerie.Net, vrijdag 09 oktober 2009


Operatie Milagro al 4 jaar in Suriname

Reeds 23.964 patiŽnten onderzocht  
Geplaatst: 09/10/2009

Paramaribo -  Operaciůn Milagro (Operatie Wonder) behoort tot de meest representatieve voorbeelden van eenheid en samenwerking die bereikt zijn door volkeren en is een waarachtige uiting van menselijke solidariteit. Operatie Wonder is een programma dat uitgevoerd wordt door Cuba waarbij gratis medische hulp wordt geboden aan patiŽnten met oogaandoeningen. Vanaf het begin van Milagro in Suriname op 10 oktober 2005, is het project ondersteund door de Surinaamse autoriteiten en met name door het ministerie van Volksgezondheid. Voor het project zijn altijd dankbaarheid en sympathie getoond door het Surinaamse volk. Ook hebben veel Surinamers hun medewerking aangeboden ten behoeve van het succes van deze missie. In het begin werden de Surinaamse patiŽnten naar Cuba overgevlogen om behandeld te worden in ziekenhuizen in de Cubaanse steden Havana en Cienfuegos. Vanaf augustus 2007 verrichten de Cubaanse specialisten de oogoperaties in het ís Lands Hospitaal in Paramaribo.

Tot nu toe hebben de Cubaanse experts 23.964 Surinaamse patiŽnten onderzocht. Hiervan zijn 5.635 patiŽnten geopereerd en bij 14.049 is een oogmeting verricht. Gedurende deze vier jaren heeft het Cubaanse team van Operatie Wonder verschillende plaatsen in Paramaribo bezocht en locaties in de kuststreek en het binnenland. Het team heeft patiŽnten op uiteenlopende plaatsen onderzocht. Niet alleen in ziekenhuizen, maar ook op markten, in bejaardentehuizen, weeshuizen, scholen en overheidsinstellingen.

Het team van Milagro gaat door met het werk in Suriname. Het team bestaat uit tien personen: een oogarts, een oogchirurg, een arts gespecialiseerd in integrale geneeskunde, drie verpleegkundigen, een laborant, een anesthesieassistent, een optometrist en een technicus. Via Operatie Milagro hebben bijna twee miljoen patiŽnten uit 35 landen inclusief Cuba oogoperaties ondergaan. Operatie Wonder heeft meegeholpen aan het versterken van de vriendschapsbanden tussen Cuba en Suriname.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

09-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics