Nickerie.Net, donderdag 29 oktober 2009


Padieboeren vrezen zaaizaadschaarste

Beta Debidien, 28/10/2009

NIEUW NICKERIE - Nickeriaanse padieboeren zijn bezig zaaizaad op te slaan voor de komende najaarsinzaai. Het gros van de boeren is afhankelijk van zijn eigen zaad. Bij dit hoofdseizoen hebben ze echter veel te maken met rode rijst en vogelzaad, wat hun eigen zaad kwaliteit slecht maakt. De aanwezigheid van veel onkruidrijst op de arealen beïnvloed ook de kwaliteit van de oogst en maakt de padie onbruikbaar voor zaad.

De boeren kopen kleine hoeveelheden op bij zaaizaadproducenten, die rechtsreeks onder begeleiding staan van het Anne van Dijk Rijst Onderzoekcentrum Nickerie (Adron) en vermeerderen de zaad zelf op hun arealen. De opbrengsten worden gebruikt als zaad bij de volgende inzaai. De padie wordt eerst een aantal uren gedroogd in de zon en vervolgens opgeslagen. Anderen die geen zaad kunnen betrekken, zijn genoodzaakt bij deze boeren te kopen om zich te bevoorraden.

Een arbeider zet zich in om padie bestemd als zaaizaad te drogen in de zon. Na dit proces wordt de padie opgeschoond, gevuld in zakken en vervolgens opgeslagen in de schuur.-.dWT foto/Beta Debidien

Er zijn ook boeren die grote hoeveelheden opkopen en opslaan om deze later duurder aan de man te brengen. De kans is groot dat de boeren van Wageningen die nog niet hebben geoogst, in gedrang komen met hun zaaizaadvoorziening. "We hebben geen zaad kunnen opkopen, omdat onze padie nog op het veld ligt," vertelt een ex-SML'er die ook heeft ingezaaid op Wageningen. Het geld om zaad te kopen heeft hij niet. "We zijn afhankelijk van het klein beetje zaad van Adron en dat proberen wij te vermeerderen om ons bedrijf van 1.000 hectare te kunnen voorzien," zei Vincent Tjin A Djie in een eerder gesprek met de krant.

"We kunnen in Suriname ook geen voldoende zaaizaad kopen, omdat er nog geen instantie is die zich gespecialiseerd heeft op het ontwikkelen van grote hoeveelheid zaad." Tjin A Djie blijft kritisch over de zaaizaadproductie in Nickerie, "want onze zaadsoorten geven nog te weinig rendement en we kunnen ook niet concurrerend produceren tegenover het buitenland, waar er rijstrassen zijn met veel hogere opbrengsten als 10 per hectare".

Leckram Soerdjan, waarnemend directeur van Adron, zegt dat de boeren zich geen zorgen hoeven te maken, omdat er voldoende zaad is geproduceerd. Er zijn 70 zaaizaadboeren die onder begeleiding van Adron goed zaaizaad hebben geproduceerd voor de najaarsinzaai. "Er is totaal 800 hectare areaal ingezaaid en is er een gemiddelde opbrengst van 6 ton per hectare wat neerkomt op 4.800 ton zaad. Hiermee kunnen we ongeveer 25.000 hectare inzaaien met Adron-lijnen." De boeren in Nickerie zaaien ook andere rijstrassen als de Groveni en M2. "Hiermee kunnen de boeren zichzelf voorzien van zaaizaad, wanneer er inderdaad sprake zal zijn van een toename van het aantal arealen dat zal worden ingezaaid bij het komend seizoen," stelt Soerdjan.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics