Nickerie.Net, maandag 02 november 2009


Interventie overheid noodzakelijk bij kafprobleem

Beta Debidien, 02/11/2009

NIEUW-NICKERIE - “Interventie van de overheid zal het jarenlang durende kafverbrandingsprobleem in het district Nickerie moeten oplossen. De overheid zou mogelijkheden moeten bekijken om in de vorm van een creditline met India kafvergassingsinstallaties beschikbaar te stellen voor de pelmolenaars in het district.”

Dat zegt Arend Balwangir, industrieel en agent van de Urja-productenlijn van India in Suriname. Balwangir heeft de regering al voorgesteld de molenaars zodanig met ondermeer regel- en wetgeving te begeleiden, dat ze spoedig een eigen kafvergassingsinstallatie, volgens het model Urja (power/kracht) Biomass Gasifier, gaan gebruiken. Urja is één van de nieuwe uitvindingen in India, waarbij afval op een milieuvriendelijke manier wordt omgezet in energie.

Kaf wordt nog steeds verbrand in openlucht, terwijl er andere opties zijn. Een daarvan is het Urja-model waarbij de afval van padie (kaf) wordt vergast tot energie.-dWT foto/Beta Debidien.

“Bij gebruik van dit proces zal het bedrijf ook een besparing hebben tot 85 procent op brandstof en waarbij de investering binnen drie jaar wordt terugverdiend,” zegt Balwangir. Een Urja Biomass-installatie dat 500 kilowatt energie opwekt, verbruikt tussen de 400 tot 600 kilogram kaf per uur. Het verbranden van kaf in openlucht wordt vooral in de oogsttijd als vervelend ervaren. Door asverspreiding en de enorme rookontwikkeling wordt de situatie erger en ondraaglijk voor de bewoners in de directe omgeving.

Deze aanpak vanuit de overheid zal het jarenlang durende kafprobleem in het rijstdistrict helpen oplossen. Het Indiaas model is bij verschillende gelegenheden ook bepleit door districtscommissaris (dc) Bhagwatpersad Shankar en aanbevolen aan de (rijst) industriële gemeenschap. In zijn visie – hij staat op één lijn met de meeste millieudeskundigen – kan het kafprobleem in Nickerie alleen opgelost worden door wettelijke verplichting tot deskundige, milieuvriendelijke en verantwoordelijke kafverwerking door onder meer pelmolenaars.

De gemeenschap van Nickerie vindt dat de regering en het parlement het kafprobleem nu structureel moeten aanpakken. De bewoners van onder meer de gebieden Zeedijk, Vuurtorenweg, Manja Veiraweg, Jokhoeweg en Sidoredjo vrezen namelijk voor achteruitgang in de kwaliteit van hun leven. “Wij rekenen op de regering en vragen om met de meeste spoed aandacht te besteden aan het voorstel van agent Balwangir, want dit is alvast een redelijke en haalbare uitweg voor de groene energie die wij allen koesteren”, aldus Shankar.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-11-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics