Nickerie.Net, maandag 02 november 2009


Staatsolie wordt grootleverancier bio-energie  - grote suikerriet plantage in Wageningen

Eliézer Pross, 02/11/2009

Paramaribo - Staatsolie investeert in de komende vijf jaren 100 miljoen US dollar om grootleverancier te worden van biobrandstof (ethanol) aan de Verenigde Staten en Europa. De eerste stap hiertoe is vorige week gezet met de aankoop van het 12.600 hectaren groot terrein te Wageningen. Er zal een geautomatiseerde suikerrietplantage worden opgezet.

Dit zegt zowel Staatsolie-directeur Marc Waaldijk als onderdirecteur Business Ontwikkeling, Rudolf Elias. “Ik begin steeds meer te beseffen hoe groot het geheel zal zijn,” zegt Elias in gesprek met de Ware Tijd. Met behulp van Braziliaanse specialisten is het volgens Waaldijk de bedoeling om de eerste drie jaren proef te draaien op 25 hectaren te Wageningen.

Marc Waaldijk, directeur Staatsolie NV.-.

Er zal worden geëxperimenteerd met een brandstofmengsel bestaande uit vijftien procent ethanol en vijfentachtig procent gasoline. In deze fase zal er 5 tot 10 miljoen US dollar worden geïnvesteerd. Na de eerste proeffase is het plan om over te gaan tot het beplanten van het hele areaal van 12.600 hectaren met suikerriet, zegt Elias. Daarbij zal er relatief weinig werkgelegenheid worden gecreëerd, omdat er volledig “gemechaniseerd” zal worden gewerkt. Daarna zal de investering oplopen tot de 100 miljoen US dollar met het bouwen van een verwerkingsfabriek voor de productie van onder meer ethanol.

Rudolf Elias, onderdirecteur Business Ontwikkeling.-.

“Wij gaan op een te grote schaal bezig zijn voor de Surinaamse markt. Daarom richten wij ons op de Amerikaanse, Europese en Frans-Guyanese markt. Wij gaan zeker succes boeken met dit project, omdat wij de duurdere biobrandstoffen van die landen – die uit graan worden gehaald – kunnen beconcurreren,” zegt Waaldijk. Volgens hem wordt biobrandstof het efficiëntst uit suikerriet gehaald. Ook komen er met een dergelijke mengsel van ethanol en gasoline minder gifstoffen vrij. De bedoeling is, naarmate de markt in Suriname zich ontwikkelt, om ook auto’s die 100 procent op ethanol kunnen rijden naar Suriname te laten halen uit onder meer Brazilië. Allemaal onderdeel van de “lange- en postlangetermijn plannen van Staatsolie,” aldus Waaldijk.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-11-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics