Nickerie.Net, maandag 16 november 2009


Nog veel amputaties door suikerziekte

Geertruida Loseng, 14/11/2009

Paramaribo - Het aantal personen dat een verhoogd risico loopt voor amputatie door suikerziekte, blijft toenemen. De kosten voor opname van patiŽnten met diabetes mellitus, zoals suikerziekte ook genoemd wordt, zullen daardoor steeds verder omhoog gaan. Ondanks een betere voorlichting, houden suikerpatiŽnten er een ongezonde levensstijl op na. En daardoor blijft het probleem van amputaties aanhouden. Vandaag is Wereld Diabetes Dag. Preventie en educatie, met het accent op kinderen is het thema bij deze herdenking. Blauw, de kleur voor diabetes en hoop, staat weer centraal. Elk jaar op deze dag wil de Verenigde Naties door middel van een blauwe cirkel aangeven dat de behandeling van suikerziekte een continu proces is, waaraan een ieder moet werken. De verhoogde kans om een teen of voet kwijt te raken komt door ontstekingen of wondjes.

Al enkele weken wordt het Presidentieel Paleis Ďs avonds met blauw licht beschenen. Dit is de kleur voor diabetes en straalt ook hoop uit. Door een gezonde levensstijl aan te nemen, kunnen lijders een vrijwel normaal leven leiden. Echter is dit niet het geval en moeten jaarlijks nog bij een groot aantal personen amputaties van met name het been of in minder ernstige gevallen de tenen worden uitgevoerd.-dWTfoto/ Paul San .

Gebleken is dat de meeste amputaties aan de voet of het onderbeen plaatsvinden. In Ďs Lands Hospitaal en het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) alleen al, zijn er in 2008 bijkans 45 amputaties ten gevolge van suikerziekte uitgevoerd. In de twee ziekenhuizen zijn dit jaar al 27 amputaties uitgevoerd, vijftien in Ďs Lands en twaalf in het RKZ. Volgens An Mawa, specialistisch verpleegkundige in het Ďs Lands Hospitaal, vindt er zonder meer een stijging plaats. Ook huisarts Elizabeth Berggraaf vreest voor het ergste. Volgens de deskundigen zal meer dan de helft van de bevolking over pakweg 25 jaren aan overgewicht lijden als de levensstijl niet verandert. De afgelopen acht jaar zijn in het RKZ ruim 3.700 patiŽnten vanwege diabetes opgenomen. Totaal hebben zij 55.000 dagen gelegen. Bij een ligdagtarief van gemiddeld SRD 200 betekent dit aan ziekenhuiskosten meer dan SRD 11 miljoen.

De meeste patiŽnten liggen in de leeftijdsgroep 15-64 jaar. Meer dan de helft van hen, 55.9 procent, is in de arbeidsactieve groep. Volgens deskundigen geven deze cijfers duidelijk aan dat er betere begeleiding en behandeling moet komen. Dit zal moeten leiden tot het terugdringen van het aantal opnames. Ook zullen minder arbeidsuren en financiŽn verloren gaat. Berggraaf benadrukt dat er niet alleen op deze dag aandacht moet zijn voor suikerziekte, maar het hele jaar door. ďHet moet constant door gaan. Dag in en uit.Ē Ook in Suriname is aandacht besteed aan het initiatief van de VN voor diabetes mellitus. Zo staat het Presidentieel Paleis staat al langer dan een week blauw. Zo blijkt dat de regering op de hoogte is dat er een probleem is, meent Berggraaf. Het is het derde jaar dat het paleis blauw wordt verlicht.

Wereldwijd vragen de Internationale Diabetes Federatie en de Wereld Gezondheidsorganisatie om aandacht voor amputaties bij diabeten. Ze stellen dat meer dan de helft van het aantal amputaties van voet of onderbeen voorkomen kan worden door goede zorg en tijdige ontdekking van voetproblemen. Naar schatting hebben meer dan 170 miljoen mensen op aarde suikerziekte. In Suriname is bijkans tien procent van de bevolking diabeet.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16-11-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics